StoryEditorOCM
4 kantuna"ZAVOD ZA UPOMOĆ"

Zubčić smijenio dva ravnatelja pod ovlastima Županije i ne namjerava stati; Šimić: Uskoro će se imenovati zamjenik ravnatelja i glavni tehničar

Piše Iva Ivanac
17. siječnja 2022. - 20:44

Nakon što je krajem prošlog tjedna smijenjen ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije Ivica Erlić, za njim su ostavke dali prvo glavni tehničar Antun Čačić, a potom i zamjenik ravnatelja Mladen Oluić. To je ukratko rezime prošlotjednih događanja u ovoj županijskoj ustanovi koja se posljednjih godina u medijima pojavljuje uglavnom zbog afera ravnatelja i ne baš tako bajnih međuljudskih odnosa. Upravno vijeće je u petak donijelo odluku o Erlićevoj smjeni, a na mjesto vršiteljice dužnosti postavili su dosadašnju voditeljicu odjela financijsko računovodstvenih poslova Ivanu Šimić kojoj zasigurno neće biti lako posložiti sve kockice. Iako joj je u ponedjeljak bio prvi radni dan na novoj poziciji, Šimić se već uhvatila posla.

- Moram naglasiti kako zbog kadrovskih promjena koje su se dogodile ne pate niti će patiti naši pacijenti. Cjelokupno medicinsko osoblje skrbi o našim pacijentima i korisnicima i nećemo ih u niti jednom trenutku iznevjeriti, istaknula je Šimić dodavši kako je na tragu rješenja novih kadrovskih promjena.

- U idućim danima će javnosti biti poznate osobe koji će kao vršitelji dužnosti zamijeniti dosadašnje medicinskog osoblja, kazala je ističući kako Upravno vijeće ima rok od mjesec dana da raspiše natječaj za mjesto ravnatelja. Šimić smo upitali planira li se javiti na natječaj, no kazala je kako još uvijek nije razmišljala o natječaju niti o prijavi. Bitno joj je prvo pronaći zamjene za mjesta koja su preko vikenda ostala prazna, te upoznati djelatnike s novim kadrovskim promjenama.

A daleko najzaslužniji za Erlićevu smjenu je županijski vijećnik Jure Zubčić koji je na društvenim mrežama objavio kako je Erlića zaustavila policija dok je bio pozitivan na koronavirus, ali i prejudicirao na koji će se način bivši ravnatelj braniti. No, nije ovo prvi ravnatelj koji je, zahvaljujući predsjedniku županijske organizacije SDP-a, smijenjen. Ovo ljeto Zubčić je, također preko društvenih mreža, raskrinkao bivšeg ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma u Zadru, Stipicu Radoša, koji je od turista pozitivnih na koronavirus tražio da sredstva za troškove karantenskog smještaja pošalju na njegov privatni bankovni račun.

No, iako je Erlić smijenjen Zubčić sa svojim priopćenjima na društvenim mrežama ne prestaje. Pa je tako nakon smjene Čačića i Olujića postavio pitanja jesu li oni dali otkaz jer su sudjelovali u pokušaju prikrivanja cijelog slučaja i je li Erlićev odlazak na hitnu bio pokušaj prikrivanja kršenja mjere izolacije?

- Erlić je sam trebao ponuditi svoju ostavku, a ne čekati da ga se smijeni. Isto je bilo i kada je u pitanju ravnatelj Đačkog doma čiju smo smjenu čekali mjesec dana. Žao mi je što ni Erlić ni Radoš nisu sami podnijeli ostavke, kao što mnogi čine u demokratskim društvima, jer da jesu onda bi preuzeli političku odgovornost. Ali "nadzor" vijećnika nad institucijama nije bit politike i ja kao oporbeni vijećnik se ne bi ovim trebao baviti, već institucije. Međutim, već dugi niz godina upozoravam da institucije nisu dovoljno neovisne i da su pod političkim pritiskom. Bit politike bi bio da sučeljavamo ideje i da se borimo oko njihove implementacije. Dok god to ne bude tako, mi, kao oporba, ćemo biti kontrolni mehanizam, kazao je Zubčić kojeg smo upitali smatra li da je Erlić zloupotrijebio svoje ovlasti kad je nazvao zamjenika ravnatelja i glavnog tehničara kako bi dobio medicinsku skrb preko reda, mimo protokola?

- Sve vodi k tomu da je zloupotrijebio svoj položaj. Protokol je takav da se morao javiti na COVID odjel bolnice. Mi možemo razumjeti da neki građanin koji ne zna kako sustav funkcionira potencijalno otiđe na hitni prijem. Ali time se ne može pravdati ravnatelj zdravstvene ustanove koji je protokol morao znati od prvog dana pandemije, a protokol su morali znati i zamjenik ravnatelja i glavni tehničar. U svakom slučaju čekamo očitovanja koja trebaju dostaviti Upravnom vijeću i završetak kriminalističkog istraživanja, naglašava Zubčić dodajući i kako su oba ravnatelja smijenjena jer su direktno ili indirektno povezana s koronavirusom.

- Korona je zadesila sve, ali kad je neki sustav, ustanova ili institucija zdrava, onda im nije problem prilagoditi poslovanje u pandemiji. Ali kad u "starom normalnom" imate kaos u institucijama i lov u mutnom, onda kad dođe izvanredna situacija, sve loše stvari isplivaju na vidjelo, zaključuje Zubčić.

Krajnović: Nije ugroženo pružanje naših usluga

- U Zavodu za hitnu medicinu svi djelatnici ustanove profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao, a tako će biti i ubuduće.
Zavod za hitnu medicinu jedina je zdravstvena ustanova u Zadarskoj županiji koja na razini primarne zdravstvene zaštite pruža 24-satnu skrb i nikada se nije dogodilo da bi zbog administrativno-upravnih postupaka bilo ugroženo pružanje usluga hitne medicine i sanitetskog prijevoza, kazala je Franka Krajnović, v.d. pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i članice upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu.

23. travanj 2024 16:05