StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ŽUPANIJSKI VIJEĆNICI ŽESTOKO 'PRITISNULI' DA SE ISPITA RAD RAVNATELJICE NMZ RENATE PEROŠ

Župan Božidar Longin: „Zadarska županija je prijavila Narodni muzej Inspektoratu rada!“

12. prosinca 2017. - 18:50
zupanija6-121217

- Zadarska županija je prijavila Narodni muzej Inspektoratu rada koji će provesti nadzor poslovanja te ustanove. Poklopilo se da imamo ista razmišljanja o tome što treba poduzeti – rekao je zadarski župan Božidar Longin u utorak na Županijskoj skupštini, obraćajući se nezavisnom vijećniku Stipi Bjelišu. Bjeliš je na Skupštini inicirao usvajanje tzv. Rezolucije kojom se traži provjera informacija o nezakonitostima u radu Narodnog muzeja i ravnateljice Renate Peroš, sa naglaskom zapošljavanja konobara Davida Ricova u ovu ustanovu.

Bjeliš je od predsjednika Županijske skupštine Željka Lončara dobio opširan odgovor, u kojem je naglašeno da je ravnateljica Peroš već postala predmetom istrage Općinskog državnog odvjetništva u Zadru.

- Župan me izvijestio da je ravnateljica pod istragom ODO Zadar, u svezi zapošljavanja Davida Ricova u ovu ustanovu čiji je osnivač Zadarska županija. Stoga je Županija uputila Inspektoratu rada prijavu za nadzor zakonitosti, a budući da se vašom Rezolucijom traži upravo to, smatram da je ne treba posebno usvajati – naveo je predsjednik Skupštine Željko Lončar. Dodao je da su izvidi Općinskog državnog odvjetništva, sukladno Zakonu o kaznenom postupku, tajni, na što je Bjeliš tražio da se po okončanju istrage vijećnike izvijesti o rezultatima.

Čak ni dvije otvorene istrage o poslovanju Narodnog muzeja i ravnateljice Peroš, uz treću koju provodi novi predsjednik Muzejskog vijeća Zlatko Begonja, nisu zadovoljile sve vijećnike, pa je tako nezavisni Drago Čulina primijetio da uz kaznenu „postoji i politička i moralna odgovornost“, dok se i u raspravi o proračunu prigovaralo na rastrošnost ravnateljice.

- Dobio sam 20 stranica financijskog izvješća, ne možete zamisliti čega sve tamo ima. To je totalna i opća katastrofa, no resorni pročelnik Ivan Šimunić izjavljuje da je zadovoljan radom muzeja. Pozivam Zlatka Begonju, koji je pismen čovjek, da se što prije očituje o poslovanju i ponašanju Renate Peroš. Za to je i plaćen, kao i cijelo Muzejsko vijeće – rekao je jedan od govornika, vijećnik Marko Pupić Bakrač. Jedini je za govornicu u obranu Renate Peroš stao vijećnik HDZ-a Joso Nekić, inače pročelnik gradskog Odjela za školstvo, rekavši da ona poštuje zakone i radi dobro, na što je Pupić Bakrač rekao da su onda „očito svi budale“, a u raspravu se morala uključiti i pročelnica Odjela za financije Bibijana Baričević koja je objašnjavala gdje sve Muzej troši milijune kuna, pa je tako i izložba zmija ispala bitna stavka.

Vijećnici su nakon duge rasprave i 14 predloženih amandmana usvojili proračun za 2018.godinu, u iznosu od 900 milijuna kuna. Neočekivano, usvojen je amandman Kluba nezavisnih vijećnika, kojim će se sa 188 tisuća kuna financirati projekt „Vratimo sport u škole“. Radi se o eksperimentalnoj fazi u kojoj će se u desetak osnovnih škola financirati sportski klubovi, objasnio je nezavisni Bjeliš. Još dva amandmana ovog Kluba su trebala proći, točnije biti „uvjetno prihvaćena“, no Poslovnik ne poznaje takvu formulaciju pa su odgođena. Radi se o nabavci školskih udžbenika i računala za učenike deficitarnih zanimanja, te je formirano radno tijelo koje će utvrditi broj potrebnih udžbenika i računala za deficitarna zanimanja u osnovnim i srednjim školama u županiji.

SDP-ovi amandmani su odbijeni, kao i „domoljubni amandman“ Akcije mladih kojim se tražilo da se smanje sredstva za Ured župana, za naknade županijskim vijećnicima i za donacije političkim strankama, a povećaju sredstva za programe za mlade i za mjere demografske obnove.

18. travanj 2024 17:56