StoryEditorOCM
4 kantunaIZA ZATVORENIH VRATA

Župan Longin: "Dogovorili smo naše prioritete: spoj Zadar - Zadar 1, cestu do CGO-a, spoj Zračne luke na autocestu, cestu do Kožina i vezu s Anconom"

Piše IN
24. siječnja 2022. - 12:47

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković došao je u ponedjeljak u Zadar na poziv župana Božidara Longina. Na konstruktivnom i operativnom sastanku, kako je istaknuo župan, iza zatvorenih vrata, razgovarali su o budućim prometnim i infrastrukturnim rješenjima na području Zadarske županije. Na sastanku su još sudjelovali državni tajnik Josip Bilaver, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik uprave HŽ infrastruktura Ivan Kršić, gradonačelnik Zadra Branko Dukić te direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić.

- Razgovaralo se o infrastrukturnim projektima važnima za Zadarsku županiju u kontekstu izmjena Prostornog plana Zadarske županije koje su u tijeku. Definirani su prioriteti svih cestovnih pravaca, željeznice, Zračne luke Zadar i lučkog prometa – kazao je nakon sastanka župan Longin.

Prioritet za Zadarsku županiju je spoj između Zadra i Zadar 1, u dužini od oko 20 kilometara, odnosno zapadni spoj Zadra na autoput A1. Riječ je o proširenju postojeće Jadranske magistrale preko Crnog i Murvice u smjeru Posedarja s dva na četiri traka s deniveliranim raskrižjima. Nakon faze projektiranja odmah će se ići u izvođenje radova, kazao je župan dodajući da je

izrađena dokumentacija i dobivena lokacijska dozvola za spojnu cestu na Centar za gospodarenje otpada u Biljanima Donjim preko Suhovara i Poličnika. Cesta će biti dugačka desetak kilometara, a njena projektna cijena je oko 20 milijuna kuna.

Dogovoreno je i novo prometno rješenje za zapadni dio grada koji treba rasteretiti, od raskrižja na Žmirićima do Kožina. Taj potez ide u fazu projektiranja i izvođenje, kao i spoj Zračne luke na autocestu preko nove četverotračne ceste, u dužini od oko 20 kilometara.

Posebna tema razgovora bila je studija o budućnosti željezničkog prometa u Zadarskoj županiji koja se izrađuje u Ministarstvu. Zatraženo je, koliko je moguće, ubrzanje njene izrade jer je ona jako bitna za gospodarski razvoj luke Gaženice te zbog izmještanja željezničke trase iz Zadra, novog kolodvora u Gaženici te tunela za zaobilazak Sukošana i Bibinja, kako ne bi prolazila kroz naselja.

Luka Biograd će, po uzoru na Gaženicu, izmjestiti lučki promet, u tijeku je izrada projekta, a luka Preko bi trebala dobiti novi lukobran i školjeru.

Poseban dio sastanka posvećen je pomorskoj liniji između Zadra i Ancone koju svakako treba oživiti, s čim su svi sudionici sastanka bili suglasni. Riječ je o dvije najbliže točke između obala Jadrana, Jadrolinija je nedavno ugasila liniju kao nerentabilnu, a istovremeno održava liniju iz Splita koja se, za razliku od linije iz Zadra, subvencionira. Veza s Anconom je bitna prije svega zbog teretnog odnosno kamionskog prometa, ali i putničkog, naglasio je župan Longin, a ministar Butković je obećao da će s direktorom Jadrolinije, Davidom Sopotom, o tome razgovarati čim se vrati u Zagreb.

25. travanj 2024 15:52