StoryEditorOCM
4 kantuna‘LONGINOVE MJERE‘

Županija će također rezati plaće dužnosnicima i zaposlenicima, ali ne bolnici i medicinarima. Kako će izgledati plan pomoći poduzetnicima...

Piše Ivica Nevešćanin
30. ožujka 2020. - 13:51

Zadarska županija priprema prijedlog programa mjera za pomoć poduzetnicima, a što će on sve uključivati znat će se za nekoliko dana, nakon što se oko toga postigne suglasnost na sjednici Županijske skupštine, kazao je župan Božidar Longin.

- U ovom trenutku je najvažnije obuzdati širenje zaraze, sačuvati zdravlje ljudi i maksimalno pomoći zadarskoj bolnici i našim medicinskim ustanovama u nabavi opreme i drugih sredstava neophodnih za normalni rad. Na to smo koncentrirani. Kao što sam prije isticao, poduzetnicu su odmah nakon zdravstvenog sustava i mi ćemo im gledati također pomoći najviše što možemo. Kada mjere donesemo i usvojimo javnost će na vrijeme biti obaviještena – kazao je župan.

Neslužbeno, županija bi se mogla odreći dijela naknada za koncesije u industriji marikulture, a moguće i da jednokratnim mjerama pomogne pojedinim subjektima oko pokrivanja tekućih troškova u smislu najma poslovnih prostora. Županija također planira i uštede na plaćama dužnosnika i zaposlenika županije, ali i tvrtki i ustanova kojima je osnivač, osim medicinskih koje su na prvoj crti borbe protiv virusa. Koliko će one iznositi, još se ne zna, no neslužbeno se kalkulira da bi plaće mogle biti manje i do 20 posto.

Županija je financijski potpuno stala uz bolnicu pa je dosad već u te svrhe izdvojeno oko tri milijuna kuna mimo sredstava predviđenih proračunom.

Istovremeno su sve rashodne strane proračuna, osim onih najhitnijih za zdravstvo, zaustavljene. Drugi riječima, prihodi proračuna su smanjeni, a rashodi se usmjeravaju prema zdravstvenim ustanovama. Prema grubim procjenama, proračun županije na kraju će godine morati rebalans kako bi se pokrio manjak od najmanje desetak milijuna kuna.

26. travanj 2024 22:36