StoryEditorOCM
4 kantunaAKCELERATOR JE ‘IN‘

Županija poslala mail vijećnicima da se odreknu mjesečne naknade za kupnju aparata za zračenje: evo kako su ga ‘sročili!‘

Piše Lada Burčul
6. travnja 2021. - 14:55

Iako se na sjednici Županijske skupštine, održanoj utorak elektronskim putem i posljednjoj u ovom sazivu, nije spominjao mail koji su iz Županije svi vijećnici dobili vezano uz odricanje vijećničkih naknada, potvrđeno nam je da je svakom vijećniku poslan mail kojim mogu potvrditi suglasnost da se odriču mjesečne naknade za kupnju linearnog akceleratora za zadarsku Opću bolnicu, točnije za uređenje prostora gdje će uređaj biti smješten.

Inicijativu o tome je za prošlu sjednicu, u veljači, najavio nezavisni vijećnik Stipe Bjeliš, „pretekao” ga je hadezeov Željko Šoša i predložio „u ime HDZ-a i koalicijskih partnera NHR-a, HRAST-a, Hrvatske stranke umirovljenika i Narodne stranke – reformista, da se odreknemo vijećničke naknade i taj novac uplatimo na zajednički račun Lige protiv raka Zadar i zadarske Opće bolnice kao prilog za kupnju aparata za zračenje. Zreli smo da zajedničkim snagama nabavimo ovaj aparat, pa molim i oporbu da sudjeluje, ali i župana da razmotri modele pomoći – rekao je u veljači hadezeovac Željko Šoša.

Inicijativu su podržali svi, ali se ipak nije glasovalo, niti je takva točka uvrštena na dnevni red za sjednicu u utorak, 6. ožujka, već je svakom vijećniku poslan mail i ostavljeno na savjest i osobnu odluku hoće li se odreći vijećničke naknade samo za jedan mjesec, za ožujak, i taj novac uplatiti na zajednički račun zadarske Opće bolnice i Lige protiv raka za kupnju aparata za zračenje. Kako je poznato, iz „Slobodne Dalmacije” i portala Zadarski.hr inicirana je u prosincu kampanja da se nabavi aparat za zračenje kako naši onkološki bolesnici više ne bi odlazili na zračenje u Split.

Vijećnici bi se, prema prijedlogu iz maila koji je poslan svima iz Županije, trebali odreći naknade za ožujak u iznosu od tisuću kuna. Ako je vijećnik član nekog odbora to je dodatnih 300 kuna, ako je potpredsjednik odbora 500 kuna, a predsjednik 600 kuna.

U mailu se ne spominje odricanje naknade za travanj.

Sadržaj maila koji su dobili županijski vijećnici:

„Poštovani, u svezi inicijative predsjednika kluba vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera iznesene na aktualnom satu 22. sjednice Skupštine, ovim putem dostavlja se obrazac IZJAVE o odricanju vijećničke naknade za mjesec ožujak 2021. godine, temeljem koje će se obustaviti isplata vijećničke naknade za mjesec ožujak 2021. i sva sredstva uplatiti na žiro račun Opće bolnice Zadar s namjenom - uređenje prostora u kojem će se smjestiti linearni akcelerator. Potpisani Obrazac IZJAVE možete dostaviti Zadarskoj županiji na e-mail zupanija@zadarska-zupanija.hrili osobno na pisarnicu (B. Petranovića 8, Zadar) najkasnije do 14. travnja 2021. godine”, stoji u mailu, no isplata naknade bit će obustavljena samo ako se vijećnik s time složi, te popuni obrazac koji im je također dostavljen, te ga i mi objavljujemo.

Na sjednici u utorak je nezavisna vijećnica Ksenija Gregov tražila od župana Božidara Longina da se odrekne mjesečne plaće, kad već nema naknadu, a od pročelnika da postupe po svojoj savjesti. Župan Longin je kazao da "ne piše ni objavljuje" kada negdje donira novac, da je pola plaće odmah dao kada se na Banovini dogodio potres, da je donirao i tijekom pandemije za razne svrhe, te da će tako biti i za linearni akcelerator.

image
Izjava o odricanju vijećničke naknade
22. travanj 2024 20:34