StoryEditorOCM
4 kantunaLJOKA RESORT

Županijska skupština dala "zeleno svijetlo" za raspisivanje koncesije na pomorskom dobru, oporbeni vijećnici "uzalud" upozoravili vladajuće...

Piše I. I.
24. svibnja 2024. - 16:59
Zadar, 230524. 17. sjednica Zupanijske skupstine Zadarske zupanije odrzana je danas u Velikoj vjecnici Doma zupanije. Na fotografiji: detalj sa skupstine.Jure Miskovic/

Županijska skupština dala je "zeleno svijetlo" za raspisivanje koncesije na pomorskom dobru na otoku Ugljanu. Riječ je o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja privezišta i javne uređene morske plaže ispred Lioqa resorta, poznatijeg kao Ljoka. 

U koncesiju se daje površina od ukupno 13.775 kvadrata i to na rok od 20 godina. Početni iznos stalnog dijela naknade za koncesiju iznosi 3 eura za metar kvadratni godišnje, odnosno 41.325,00 eura godišnje, a početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade iznosi 5 posto od prihoda ostvarenih od obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru.

Oporbeni vijećnici Županijske skupštine imali su primjedbi na ovu točku. 

- Želim vas podsjetiti da se ovdje radi o Ljoka resortu i vlasnicima  su reklamirali prodaju svojih vila sa sloganom "truly private, truly yours". Pomorsko dobro i javni pristup pomorskom dobru im sigurno nije bio u interesu i zato vas molim da razmiliste kako ćete glasati, upozorila je vladajuće vijećnike Vedrana Mišković (SDP).

- Ovdje se radi samo o proširenju devastacije pomorskog dobra i ide u interesu samo jednog mogućeg koncesionara, a iznos od tri eura po metru kvadratnom je nečuven. To je smiješan iznos koncesije. Ide se na to da se korisnicima resorta osigura rekreacija i marina što znači da naši ljudi neće imati kvalitetan i dostupan pristup tome. O ovoj temi bi trebalo dublje razgovarati i napraviti bolje analize pa tek ona donijeti odluku, a ne da se dogodi ono što se događa u Dragama i Sv. Filip i Jakovu. Na taj način dajemo našu obalu za jeftine pare, zaključio je potpredsjednik Skupštine i vijećnik Davor Čerkuč (CENTAR).

Unatoč upozorenjima oporbenih vijećnika, vladajući su izglasali ovu točku. 

16. lipanj 2024 20:15