StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO EUTANAZIJA?

Županijski proračun za iduću godinu 229 milijuna eura; iz njega "nestao" linearni akcelerator, Ivica Žuvela: "Sve je bila čista laž!"

Piše Lada Burčul
29. studenog 2022. - 14:25
10. sjednica Županijske skupštine Zadarske županije održana je u utorak u Centru za razvoj i edukaciju u PoličnikuJure Mišković/Cropix

U utorak je na sjednici skupštine Zadarske županije donesen proračun za 2023. godinu, prvi put naveden u eurima: proračun iznosi 229.100.000 eura (milijardu i 726.153.950 kuna).

Proračun je usvojen sa 20 glasova hadezeovih vijećnika i njihovih koalicijskih partnera, a 21. glas „dožuntao“ je Željko Perica, nezavisni vijećnik grupe birača s liste Ivice Žuvele. Perica, načelnik Općine Stankovci, podržao je proračun jer je samo njegov, od pet ‘oporbenih‘ uloženih amandmana, prošao. Perica je amandmanom tražio veću potporu iz proračuna za male gospodarstvenike, u iznosu od 50.000 eura.

- Glavna gospodarska grana nam je turizam i treba više uložiti u edukaciju, usavršavanje i razvoj malog gospodarstva koje se direktno naslanja na turizam, te na taj način produljiti turističku sezonu – izjavio je Perica, za čiji se amandman nije ni glasalo već ga je župan Božidar Longin odmah prihvatio i time je postao sastavni dio proračuna za iduću godinu.

Iznos od 229,1 milijuna eura proračunskog novca za iduću godinu veći je od tekuće za 9,11 posto, a župan Longin je istaknuo da se očekuje još veći proračun imajući u vidu porast zaposlenosti od 1,5 posto i rast BDP-a.

- Čudna vam je ta matematika, jer niste uračunali inflaciju koja je 13,2 posto – poručio mu je vijećnik Zlatko Marasović (SDP), primijetivši da se ni jedna stavka proračuna ne odnosi na linearni akcelerator.

- Dobili smo najčvršća obećanja da će linearni akcelerator do kraja ove godine biti u Zadru. Stavke vezane uz to u proračunu nema – rekao je Marasović, dok je nezavisni Ivica Žuvela istaknuo da je i hospicij netragom nestao iz proračuna.

image

Ivica Žuvela

Jure Miskovic/Cropix

- U veljači ste govorili da kreće izgradnja hospicija, pa u travnju, a onda nula kuna u proračunu. Čista laž je sve bila. Čemu onda amandmani, čemu dijalog? Da, preveslali ste nas. Ali nije vam jasno da niste preveslali nas, nego svoje birače – poručio je Žuvela.

Župan Longin kazao je da je za hospicij napravljena projektna dokumentacija, te su ishodovane i lokacijska i građevinska dozvola. Sve se malo usporilo zbog "divljanja" cijena na tržištu, no za 2023. u proračunu smo predvidjeli 2,3 milijuna eura za izgradnju hospicija na Babindubu, odgovorio je župan.

Od 229,1 milijuna eura proračunskog novca za iduću godinu, 192,2 milijuna eura ili 81,2 posto odnosi se na proračunske korisnike Zadarske županije. Za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi to je 112,3 milijuna eura, za srednje škole 44,2 milijuna eura, za osnovne škole 26,9 milijuna eura. Ostali „veliki“ korisnici su AGRRA, Inovacija, Natura Jadera, Zavod za prostorno uređenje, Zadra Nova, Narodni muzej i Kazalište lutaka, koji „pojedu“ 8,8 milijuna eura u godinu dana.

SDP je predlagao tri amandmana: uvođenje građanskog odgoja u osnovnim i srednjim školama, te sredstva za izradu projektne dokumentacije za gradnju dvorane u Tehničkoj školi. Župan je amandmane odbio, a na glasanju su dobili po 11 (oporbenih) glasova. Poseban amandman predlagao je u ime Akcije mladih vijećnik Ante Rubeša, tražeći 50 milijuna eura za pomoć domovima umirovljenika.

- Umirovljenicima je banda opljačkala mirovinski fond. Ali gledajte što se događa: u Zadarskoj županiji postoje tzv. obiteljski domovi, takva je formulacija i ne podliježu brojnim provjerama i strogim uvjetima prije nego što počnu s radom. Jednostavno dobiju dozvolu Zadarske županije za minimalne uvjete i mogu početi sa radom. Tko je od inspekcije ikada obišao ijedan „obiteljski dom“ kojih je u županiji više od 500? U svakome je manje od 20 korisnika, ali uvjeti su većinom totalna katastrofa, jer oni nisu u sustavu socijalne skrbi. Bar polovicu bi ih trebalo zatvoriti. U RH eutanazija nije dozvoljena, ali u ovim domovima provodi se pasivna eutanazija. Zašto se ne radi nadzor tih domova? A županija ih izdašno pomaže sa po 800 kuna po štićeniku, svaki mjesec – rekao je Rubeša, koji je za stavku od 50.000 eura pomoći za domove tražio da se skine iz novca namijenjenog Uredu župana.

image

Župan Božidar Longin

Jure Miskovic/Cropix

Amandman mu nije prošao.

Prema amandmanu koji je uložio i župan Longin, satnica pomoćnicima u nastavi povećat će se sa sadašnjih 25 kuna na 32 kune.

- Povećanje smo predvidjeli na 30 kuna, ali vidmo da ih Grad Zadar plaća po 32 kune, pa ćemo i mi tako – zaključio je Longin.

19. travanj 2024 17:12