StoryEditorOCM
4 kantunaPRIHVAĆEN REBALANS

Županijski proračun zbog korone je smanjen za 15 milijuna kuna. Samo od poreza na dohodak očekuje se pad prihoda za 8,6 milijuna...

Piše Piše Ana Vučetić Škrbić
23. srpnja 2020. - 16:52

Županijski vijećnici usvojili su izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu na 19. sjednici Županijske skupštine koja je zbog epidemioloških mjera održana u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Izmjene i dopune proračuna Zadarske županije za 2020. godinu donesene su, između ostalog, zbog okolnosti u gospodarskom okruženju RH uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID-19.

Izvorni proračun Zadarske županije smanjen je za 15 milijuna kuna te iznosi 122 milijuna kuna, od čega se samo od poreza na dohodak očekuje pad prihoda za 8,6 milijuna kuna, a prihodi su pali i zbog županijskih mjera pomoći gospodarstvu poput djelomičnog oslobađanje obveze plaćanja naknade za koncesije na pomorskom dobru te oslobađanja obveze plaćanja naknade za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta. U proračunu je, po toj osnovi, za prvih šest mjeseci ostvareno milijun kuna manje prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

„Smanjenje i djelomično ukidanje poreza na dohodak imalo je značajnu ulogu u očuvanju radnih mjesta tijekom koronakrize, a uz Vladu RH veliki doprinos dale su i Županije te jedinice lokalne samouprave jer je porez na dohodak glavni izvor prihoda našeg proračuna. Naravno da konstantno pratimo učinak mjera na županijski proračun koji se zbog toga slabije puni, ali nam je istovremeno cilj da pomognemo našim poduzetnicima i maksimalno zaštitimo radna mjesta“, istaknuo je župan Božidar Longin. 

Ukupni proračun županije, koji uključuje i decentralizirana sredstva te sredstva korisnika županijske riznice, povećan je na 1.367.000.000,00 kuna što je za 1,86% ili za 25.000.000,00 kuna više u odnosu na prethodni plan. U pravilu se to odnosi na doznake sredstava po projektima, pomoći ustanovama u zdravstvu te sredstva za provedbu parlamentarnih izbora.

Uz izmjene i dopune proračuna za 2020. godinu, županijski su vijećnici usvojili i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za 2019. godinu.

Uz to, usvojena su godišnja izvješća o radu i financijskom poslovanju za 2019. godinu više ustanova kojima je Županija osnivač– Županijske uprava za ceste, Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije INOVAcija, Županijske lučke uprave Zadar, Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Opće bolnice Zadar, Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru, Psihijatrijske bolnice Ugljan, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja Zadarske županije, Zdravstvene ustanove Ljekarne Zadar te Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

13. lipanj 2024 22:37