StoryEditorOCM
4 kantunaUNATOČ ZABRANI

Župnik u Turnju ne odustaje od božićnog blagoslova obitelji. Don Lisica: "Idem samo kod onih koji to žele, a na listu se upisalo 95 posto obitelji"

Piše AVŠ
8. prosinca 2020. - 21:36

Iako je zadarski nadbiskup Želimir Puljić još 29. studenog svim župnicima i svećenicima poslao službenu obavijest kako se zbog alarmantne epidemiološke situacije božićni blagoslov obitelji odgađa do daljnjega, u župi Gospe od Karmela u Turnju od tog se blagdanskog običaja nije odustalo ni unatoč traženju Nadbiskupije. Osim samih vjernika, to nam je potvrdio i tamošnji župnik don. Josip Lisica koji svakodnevno odlazi u blagoslov obitelji u Turnju i Svetom Petru.

- Točno je da idem u blagoslov, ali samo kod onih obitelji koje to žele. To nije redoviti blagoslov kao što su vjernici navikli ranijih godina, već vrlo kratak, svega oko minutu se zadržim u obitelji, izmolim Očenaš i blagdansku molitvu. Nema rukovanja, dodirivanja, nosim masku. Odmah nakon toga izlazim iz kuće. Mogu vam reći da je ovo i za mene jedno novo pastoralno iskustvo, ali nisam htio kao neki kolege poslati vjernicima uplatnice za blagoslov već to želim odraditi na terenu. Ljudi su željni utjehe u ovim teškim vremenima i to im nisam htio uskratiti- kazao nam je don. Lisica, dodajući kako je ugodno iznenađen brojem obitelji koje su htjele blagoslov unatoč preporuci nadbiskupa.

- Nakon što je došla službena obavijest da blagoslova neće biti, meni je bilo neugodno jer sam svojim vjernicima već ranije najavio dolazak. Uz to, među ljudima je nastala velika podjela „za“ i „protiv“ blagoslova po kućama, zbog čega sam odlučio da ću obići samo one koji to izričito žele i traže. Vjernici su se upisivali na listu, ostao sam ugodno iznenađen. U Turnju od 330 obitelji, blagoslov nije željelo njih 35, a u Svetom Petru svega četiri obitelji. Ali, to je njihovo pravo, nikako ne želim da  se te ljude proziva. U ovim vremenima moramo uvažiti njihov strah- kazao nam je don. Lisica.

Na pitanje je li zbog kršenja zabrane bilo reakcije Stožera civilne zaštite Zadarske županije ili same Nadbiskupije, Lisica nam je rekao:

- Stožer me upozorio, ali rekao sam im da blagoslov nije zabranjen.  Isto tako, bio sam pozvan na razgovor kod nadbiskupa, ali objasnio sam situaciju i povod zašto sam odlučio održati blagoslove koji su mojim vjernicima u ovom trenutku više nego potrebni- zaključuje turanjski župnik

NADBISKUP: BLAGOSLOV ODGODITE DO DALJNJEGA

„Zbog broja zaraženih koji se iz dana u dan povećava, a opasnost oboljenja pojačava, sklon donijeti odluku da se blagoslov obitelji koji se uobičajeno činio tijekom vremena Došašća „odgodi do daljnjega“.K tomu, šestorica svećenika Zadarske nadbiskupije već su podlegli zarazi COVIDA-19, a trojica su ponovno u izolaciji. Imajući sve to u vidu, ovime donosim odluku neka se blagoslov obitelji odgodi do povoljnije epidemiološke situacije kad ćemo ponovno razmotriti mogućnosti i okolnosti- stoji u preporuci zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

19. travanj 2024 17:22