StoryEditorOCM
ĐiradaTREĆA SEZONA PROJEKTA „LIPA NAŠA KOMOŠEVA“

13 događanja za aktivno ljeto u Malom Ižu

Piše Zadarski.hr
14. srpnja 2017. - 20:59
PLAKAT

Već treće ljeto za redom udruga „Eko-Zadar“ uz potporu Grada Zadra, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, provodi projekt „Lipa naša Komoševa“ u uvali Komoševi na Malom Ižu. 2015. godine naglasak je bio stavljen na uređenje okoliša ove uvale, a 2016. uvedeni su, kroz niz radionica, edukativni ekološki sadržaji, kao i oni kulturnog i sportskog karaktera, dok je oživljavanje tradicije bilo zastupljeno kroz radionice pisanja glagoljicom, kuharsku i dramsku radionicu. Aktivnostima koje će se provoditi ovog ljeta navedeni se sadržaji nadograđuju.

Oživljavanje tradicije uz učenje i druženje

Projektom se kroz provedbu 13 aktivnosti unaprjeđuje društvena, kulturna i sportska ponuda, te se oživljava i promiče tradicionalna baština otoka Iža. Aktivnosti su podijeljene u dvije grupe kojima se pridodaje sportska radionica u sklopu koje će biti uvježbana i izvedena točka sinkroniziranog plivanja. Kroz prvu grupu aktivnosti oživljava se i promiče tradicijska baština otoka Iža pri čemu sudionici/e stječu nove vještine, a ona uključuje dramsku radionicu iz koje će proizići scenska igra na autohtonom govoru otoka Iža, večer čakavske poezije, radionice „Glagoljaški dizajn pregače“ i „ Glagoljaški dizajn lepeza“, kuharsku radionicu u kojoj se priprema jelo po jednom od tradicionalnih recepta s otoka Iža, te radionicu oživljavanja Iškog kola. Druga grupa aktivnosti odnosi na unaprjeđenje društvene, kulturne i turističke ponude kroz kreativni izričaj i ona uključuje radionice oslikavanja zida i stepenica te izradu skulpture kako bi se uljepšao okoliš, izradu razglednica, radionice izrade pitara i sadnje mediteranskog bilja, te radionicu sadnje mediteranskog bilja u dijelu nekultivirane zelene površne. Radionice su u pravilu namijenjene djeci i mladima, no u većini njih mogu sudjelovati i odrasli.

Počinje priprema scenske igre

Zainteresirani za sudjelovanje u izvedbi scenske igre i oslikavanju scene već se u nedjelju 16.srpnja mogu javiti Barbari Kostović Punoš koja će tijekom naredna tri tjedna sa sudionicima uvježbavati izvedbu. U subotu 22. srpnja s početkom u 19 sati održat će se radionica „Glagoljaški dizajn lepeza“, a u utorak 25. srpnja na redu je radionica izrade razglednica koje će potom biti izložene, a služit će i kao predložak za tisak.

Radionice će provoditi profesorice hrvatskog jezika i književnosti Mišela Nežić i Barbara Kostović Punoš, glavna trenerica HAKSP “Mladost” prof. kineziologije Tamara Smetko Martinov, ekonomska tehničarka, volonterka u više udruga i zaljubljenica u kuhanje Diana Popovac, članica udruge „Eko-Zadar“ agronomkinja Iva Lukin, te Luka Lukin, dugogodišnji volonter udruge „Eko-Zadar“ nagrađen i priznanjem za volontera godine od strane Volonterskog centra Zadar .

05. ožujak 2024 00:18