StoryEditorOCM
ĐiradaU CRKVI SVETOG KRIŽA

13. Festival Sunca i svjetlosti u Ninu uz koncert Duje Stanišića

Piše Zadarski.hr
17. lipnja 2021. - 19:01

Pod pokroviteljstvom Zadarske županije u crkvi sv. Križa, prvog dana ljeta održati će se 13. Festival Sunca i svjetlosti u organizaciji Turističke zajednice grada Nina.

Pozdravite prvu ljetnu zraku sunca koja će se pojaviti nad Velebitom dana 21. lipnja u 05:39:44 sazi i uživajte u koncertu "Nezaboravno svitanje u Ninu" soliste Duje Stanišića.

Očekuje vas bogati program: likovne radionice, plesni nastup učenica, kostimirana vođenja na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku te nastup na gitari mlade glazbenice Dore Oltran i drugo!

Predavanje uvaženog profesora Aleksandra Durmana pod nazivom "Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi, najstarije europsko slikovno pismo" je poseban dodatak ovogodišnjeg festivala.

Prirodni fenomen koji nam priroda ove godine "poklanja", objasnio je ing. Držislav Sikirić.

- Zanimljivo je sam solsticij nastupa u 05:32:11, tako da će to biti jedna od najmanjih vremenskih razlika u ovom stoljeću. Navedeno o razlici vremena vrijedi, samo za Nin. Toga dana na horizontu, prva zraka Sunca izlazi u 05:15:31. Suncu treba oko 14 minuta da se "popne" na Velebit i zasine duž stražnjeg zida crkvice Sv. Križa, navodi Sikirić.

Glavna vodilja festivala je poticanje kreativnosti, znanosti i umjetnosti kod mladih i povećanje svijesti o značaju crkvice koju nazivaju hrvatskim Stonehengeom.

- Proslavimo zajedno Svjetski dan glazbe jer glazba oplemenjuje i spaja ljude. Ovogodišnji festivalski program prilagođen za sve generacije, ali i korona situaciji, pozivaju organizatori.

23. travanj 2024 21:44