StoryEditorOCM
ĐiradaKONCERT

Akademski zbor Filozofskoga fakulteta Concordia discors u crkvi sv. Krševana

Piše Zadarski.hr
7. lipnja 2024. - 08:22

U organizaciji Koncertnog ureda Zadar u subotu, 8. lipnja u crkvi sv. Krševana s početkom u 20 sati nastupa Akademski zbor Filozofskoga fakulteta Concordia discors s programom sakralne glazbe. Ulaz je slobodan. Dirigenti su Vinko Karmelić i Lobel Filipić. 

Mješoviti pjevački zbor Filozofskoga fakulteta Concordia discors djeluje od 2010. godine te okuplja stotinjak članova, prvenstveno studenata Filozofskoga fakulteta. Zbor u svojemu radu sustavno potiče glazbeno stvaralaštvo studenata te naglasak daje djelima hrvatskih skladatelja, a njeguje i folklorne napjeve te svjetovna i crkvena djela klasičnih i suvremenih skladatelja. Pored mješovitoga zbora djeluju i ženski zbor, muški zbor te ženska klapa. 

Svoju kvalitetu Zbor je potvrdio na 1. natjecanju hrvatske tradicijske vokalne glazbe – Zagreb 2011. na kojemu je osvojio drugo mjesto i srebrnu plaketu u kategoriji klasičnih folklornih zborova. Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dodijelio je zboru Concordia discors godišnju nagradu Franjo Marković za doprinos umjetničkomu djelovanju na Fakultetu za akademsku godinu 2010./2011. 

Sezonu 2011./2012. obilježilo je sudjelovanje Zbora u zabavnoj emisiji Hrvatske radiotelevizije Do posljednjeg zbora. Nakon gotovo dvomjesečnoga sudjelovanja u emisiji i intenzivnih svakodnevnih proba Concordia discors osvojila je 3. mjesto u konkurenciji od 55 prijavljenih zborova. Iste je godine Zbor prvim mjestom u kategoriji osvojio zlatnu plaketu na 11. natjecanju pjevačkih zborova u sklopu Festivala pjevačkih zborova u Zagrebu. Usto je u konkurenciji zborova iz svih kategorija osvojio pehar Hrvatskoga društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja. 

U jesen 2014. godine zbor je sudjelovao na natjecanju Praga cantat u Pragu i osvojio tri zlatne plakete (u kategorijama muški zborovi, klasični program i folklorni program).

Smjernice koje su utkane u način rada ovoga zbora povezane su s duhom Filozofskoga fakulteta koji u svome sastavu ima mnoštvo različitih smjerova i načina razmišljanja. To su poticanje i razvoj talenata pojedinaca, raznovrsnosti i individualnosti, a kroz zajedništvo djelovanja. Naziv preuzet iz književne stilistike – concordia discors – odnosno suglasje nesuglasja na odgovarajući način označava razvoj osobnosti i slobode izraza, a sve u zajedništvu – suglasju.

24. lipanj 2024 14:02