StoryEditorOCM
ĐiradaPROGRAM IZLOŽBI

Bliži se Noć muzeja - evo što će posjetiteljima ponuditi Kneževa palača i Gradska loža

Piše Narodni muzej Zadar
21. siječnja 2022. - 14:39

U Noći muzeja, u petak 28. siječnja 2022. godine, izložbeni paviljoni Narodnog muzeja Zadar, Kneževa palača i Gradska loža bit će otvoreni za posjetitelje u vremenu od 18 do 22 sata. Osim programa u statici, odjeli i stručne službe Narodnog muzeja Zadar dio programa predstavit će na digitalnim platformama.

IZLOŽBE KOJE MOŽETE POSJETITI

KNEŽEVA PALAČA

Izložbe

"Opus" , izložbene dvorane u prizemlju, Lazer Rok Lumezi, doajen suvremenog hrvatskog umjetničkog nakita, predstavlja svoj opus umjetničkog nakita i male plastike s naglaskom na recentnu produkciju. Bez obzira na vrijednost materijala, glavna karakteristika Lumezijevih malih plastika je, kao i svim kiparskim djelima kroz povijest, likovni izričaj i nova vizualna vrijednost koju ovaj umjetnik postiže s nemjerljivom lakoćom. Organizator odjel NMZ Muzej grada Zadra i Lazer Rok Lumezi.

U Maloj izložbenoj dvorani može se pogledati izložba "Strip-internet našeg doba Majstori baluna". Zašto STRIP O HAJDUKU u Zadru?! Razloga je više nego dovoljno. Naime, zadarski austrijski namjesnik u Dalmaciji bio je Niko Nardelli, a Zadar je bio glavni grad Dalmacije u vrijeme kada je Lucijan Stella (jedan od osnivača HNK Hajduk Split) 13. veljače 1911. godine predigao u Zadru pismenu registraciju kluba. Organizator NMZ i Julije Jelaska.

Performativnom izvedbom Zadarskog plesnog ansambla "Izložba kroz pokret" u Edukativnoj dvorani s početkom u 19h otvoriti će se izložba "Pulcinella; izložba kostima i maski". Izložba je osmišljena kao priča o kazališnim kostimima i maskama povezanim s likovima Commedie dell' arte - Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinelle, Arlecchina i njihove družbenice Colombine kao preteča svih likova komičnih sluga, sluškinja, mladića i djevojaka koje često nalazimo u kazalištu i "maškarama" danas. Koreografkinja performansa Sanja Petrovski, kustosica i autorica izložbe Marija Šarić- Ban. Organizator Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ.

"Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar" autora koncepcije Hrvoja Perice, 1. kat, stručno vodstvo kustosice Ivane Dražić s početkom u 20h.

Radionice

Radionica plesa "Plesni pokret" u atriju Kneževe palače namijenjena vrtićkim skupinama s početkom u 18h i 19h. Kroz male plesne sekvence, kreativne zadatke i igre, djeca će istraživati različite plesne tehnike. Organizator Pedagoška služba NMZ

Radionica "Maske" u 19.30h u Edukativnoj dvorani. Maske se izrađuju tehnikom kaširanja i ukrašavaju bojenjem i apliciranjem dostupnog materijala (tkanina u boji, perlica, gumba i drugo). Organizator Etnološki odjel i Pedagoška služba NMZ

Projekcija

Brahms 2, 3 GO! - 18h Koncertna dvorana, organizator Koncertni ured Zadar

U Koncertnoj dvorani braće Bersa projicirat će se snimku izvedbe Brahmsove Druge i Treće simfonije s Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Orkestrom ravna šef dirigent Ivan Repušić, "divni zadarski dječak s očima u kojima se iskre i radosno vrte glazbene galaksije, izrastao u danas najvećeg kulturnog ambasadora Hrvatske" (Jutarnji list), a u ulozi koncertmajstora je Roman Simović, prva violina Londonskog simfonijskog orkestra.

GRADSKA LOŽA

Izložba "Znakovlje i odore iz Domovinskog rata" kolekcionara Tomislava Lonića,

Narodni muzej Zadar ovom izložbom želi dati svoj prilog obilježavanju godišnjice VRO Maslenica koja je bila strateška prekretnica u oslobodilačkom Domovinskom ratu. Zanimljiv i edukativan muzejski postav koji nas vodi kroz zbivanja tijekom Domovinskog rata s naglaskom na znakovlje i odore. Izložbom se nastoji naglasiti važnost očuvanja i sakupljanja predmeta iz Domovinskog rata. Organizator odjel NMZ Muzej grada Zadra.

DIGITALNO (na mrežnim stranicama)

- 17h - video materijal "Znakovlje i odore iz Domovinskog rata"- o izložbi govori kolekcionar Tomislav Lonić (www.nmz.hr; facebook i instagram Narodnog muzeja Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)

- 18.00h - video materijal "ZDRAVI BILI! - MUZEJ U SLUŽBI ZDRAVLJA" u organizaciji Dokumentacijske službe NMZ. Ovo je druga Noć muzeja koja se provodi u posebnim okolnostima uslijed pandemije korona virusa stoga se tema zdravlja nametnula sama po sebi. Prisjetiti ćemo muzejske građe, izložbi i događanja koji na zoran način progovaraju o muzeju kao mjestu koje čuva, izlaže i promovira zdravstvene teme za dobrobit svoje zajednice (www.nmz.hr; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)

- 18.30h - video materijal "Strip-internet našeg doba Majstori baluna"- o izložbi govori autor Julije Jelaska (www.nmz.hr; www.knezevahr; instagram knezeva_palaca_zadar/narodni muzej zadar; facebook Kneževe palača Zadar/Narodni muzej Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)

- 19.30.h - video materijal "Beskompromisno" u susret izložbi Ratka Petrića – Baciti istinu u lice! u organizaciji Galerije umjetnina NMZ. Ratko Petrić, (Zadar, 1941. – Zagreb, 2010.) jedan je od najintrigantnijih i najprovokativnijih hrvatskih kipara. U susret retrospektivnoj izložbi u njegovom rodnome gradu virtualno predstavljamo njegova kiparska ostvarenja iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar i javnu skulpturu postavljenu na raznim lokacijama u gradu Zadru. (www.nmz.hr; www.knezevahr; instagram knezeva_palaca_zadar/narodni muzej zadar; facebook Kneževe palača Zadar/Narodni muzej Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)

- 20h - "Šest salonskih priča – Povijesni ambijenti Narodnog muzeja Zadar" live stream stručno vodstvo kustosice Ivane Dražić (instagram kneževa palača)

- 21.h - video materijal "Priprema, pozor – MAHOVINE" u organizaciji Prirodoslovnog odjela. Prirodoslovni odjel NMZ krenuo je još prošle 2021. godine u suradnju s tri srednje škole u Zadru i Prirodoslovno-matematičkim fakultetom u Zagrebu. U projektu su sudjelovale Prirodoslovno-grafička škola, Gimnazija Vladimir Nazor te Ekonomsko-birotehnička i trgovačka škola Zadar. (www.nmz.hr; facebook i instagram Narodnog muzeja Zadar; youtube kanal Narodnog muzeja Zadar)

20. travanj 2024 08:42