StoryEditorOCM
ĐiradaU KINO ZONI

Bogati filmski tjedan: projekcije u sklopu Ženijalnih dana, najava Oscara i Mjesec Frankofonije!

Piše Zadarski.hr
5. ožujka 2024. - 09:46

Od ponedjeljka 4. do nedjelje 10. ožujka, u Kino mreži će se održati jubilarna deseta manifestacija "Ženijalni dani‘! Naravno, ni ovogodišnje izdanje neće proći bez Kino Zone.

U obilježavanju "Ženijalnih dana" Kino Zona sudjeluje s iznimnim dokumentarnim filmom ‘‘Voljeti Patriciju Highsmith‘‘ o jednoj od najznačajnijih i najslavnijih autorica krimića koji je na rasporedu u srijedu 6. ožujka s početkom od 20 sazti u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Temeljen na neobjavljenim dnevnicima Patricije Highsmith, najmoćnije autorice književnog krimića 20. stoljeća, film se fokusira na njezinu potragu za vlastitim identitetom, problematičnim ljubavnim životom te baca novo svjetlo na njezino pisanje. Dosad neviđena arhivska građa isprepletena kroz glasove obitelji, prijatelja i same autorice ispisuje životopisni portret jedne od najplodnijih autorica ikad, čija su mnoga djela ekranizirana(Nepoznati iz Nord-ekspresa (r. Alfred Hitchcock), Talentirani gospodin Ripley (r. Anthony Minghella) i Carol (r. Todd Haynes)).

Već dan kasnije na rasporedu je dvostruki filmski program. Ususret 96. dodjeli filmske nagrade "Oscar" kino Zona donosi novu priliku za gledanje divne romantične drame "Prošli životi", nominirane u kategorijama najboljeg filma i najboljeg scenarija.

Nora i Hae Sung dvoje su duboko povezanih prijatelja iz djetinjstva koji se razilaze nakon što Norina obitelj emigrira iz Južne Koreje. Dva desetljeća kasnije ponovno se susreću u New Yorku te se tijekom sudbonosnih sedam dana suočavaju s vlastitim poimanjem sudbine, ljubavi i životnih odluka koje su donijeli u ovoj toploj i briljantno napisanoj, režiranoj i odglumljenoj modernoj romantičnoj priči…

Još otkad se premijerno prikazala na festivalu u Sundanceu, romantična priča "Prošli životi" slovila je kao jedan od filmskih favorita za 2023. godinu što se ubrzo i potvrdilo te su stigla brojna priznanja – od pet nominacija za nagradu Zlatni globus, tri nominacije za britansku nagradu BAFTA do dvije nominacije za nagradu Oscar! Uz spomenutu režiju Celine Song svakako valja istaknuti i nezaboravna glumačka ostvarenja Grete Lee, Teo Yooa i Johna Magara.

Dvostruki program ovog četvrtka u Kino Zoni se zaključuje novim filmom miljenice publike Kino Zone, Juliette Binoche, u Cannesu nagrađenom romantičnom dramom ‘‘Okus ljubavi‘‘ kojim započinjemo tradicionalnu manifestaciju „Mjesec Frankofonije“.

Godina je 1885., Eugenie je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Kako vrijeme prolazi, njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom pretvorilo se u romantičnu vezu.

Zbog njihove sjajne kemije, svako sljedeće jelo koje Eugenie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugenie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju...

Slavna francuska glumica Juliette Binoche nas je već jednom zavela kroz spoj kulinarskih, točnije, slastičarskih delicija i romanse u klasiku žanra, ‘‘Čokoladi‘‘, a sad i kroz romantičnu povijesnu dramu

‘‘Okus ljubavi‘‘ proslavljenog vijetnamskog redatelja Anh Hung Trana koji je s ovim filmom zavrijedio nagradu za najboljeg redatelja na festivalu u Cannesu.

‘‘Voljeti Patriciju Highsmith‘‘ na rasporedu je u srijedu, 6. ožujka, s početkom u 20 sati, „Prošli životi“ dan kasnije, u četvrtak 7. ožujka od 18 sati, kao i „Okus ljubavi‘‘ koji ga slijedi u 20 sati.

Sve projekcije odvijaju se u Polivalentnoj dvorani Providurove palače, a ulaznice po cijeni od 4 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Projekcija filma "Okus ljubavi" realizira se u suradnji s Francuskim Institutom i Mjesecom Frankofonije

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

27. travanj 2024 05:43