StoryEditorOCM
ĐiradaVRIJEDNA INICIJATIVA

Centar za istraživanje glagoljaštva pokrenulo kampanju u kojoj zajedno sa prepisuje, istražuje i čuva glagoljsku baštinu Hrvatske

Piše Zadarski.hr
11. srpnja 2024. - 12:13

U sklopu Centra za istraživanje glagoljaštva pokrenuta je treća po redu kampanja masovne podrške, pod nazivom "Čitajmo glagoljske tekstove zajedno!".

image

Glagoljski tekstovi

/Slobodna Dalmacija

Cilj ove kampanje je privući građanstvo u istraživanja i čitanja hrvatskoglagoljske baštine.

Kampanje masovne podrške (eng. Crowdsourcing) dio su inicijative građanske znanosti u kojim se javnosti, amaterima, omogućuje aktivno uključivanje u istraživanja i druge aktivnosti. Centar je već proveo dvije uspješne kampanje kojima se transliteriraju povijesni glagoljski rukopisi. Riječ je o prvim takvim kampanjama u Hrvatskoj usmjerenim na hrvatsko glagoljaštvo.

Centar za istraživanje glagoljaštva Sveučilišta u Zadru pokrenulo je kampanju u kojoj zajedno sa zainteresiranima prepisuje, istražuje i čuva glagoljsku baštinu Hrvatske. Uz tekstove sa zadarskog područja, širi se na rukopisnu i tiskanu građu koja je važna za hrvatsku povijest i identitet.

U kampanju je uključena vrijedna rukopisna i tiskana građa, a osim kurzivne glagoljice, u ovoj kampanji prepisuje se i uglatu glagoljicu, čime se obuhvaća širi spektar našeg glagoljskog naslijeđa.

16. rujan 2024 22:55