StoryEditorOCM
ĐiradaU ČETVRTAK

Ciklus predavanja "Ratko Petrić – Baciti istinu u lice!" u Koncertnoj dvorani Kneževe palače

Piše Zadarski.hr
1. lipnja 2022. - 12:05

U sklopu ciklusa predavanja uz izložbu "Ratko Petrić – Baciti istinu u lice!“ u četvrtak, 2. lipnja s početkom u 19 sati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače održat će se dva predavanja:

"Avangardna figuracija Ratka Petrića", predavanje Nataše Ivančević, muzejske savjetnice MSU-a

"Javna skulptura Ratka Petrića", predavanje Koraljke Alavanja, kustosice NMZ

Na predavanju Nataše Ivančević saznat ćete zašto se Petrićev figurativni opus smatra posve novim oblikom figuracije u hrvatskom kiparstvu druge polovice 20. stoljeća te po čemu ona ima avangardne karakteristike. Upoznat ćete se s ključnim djelima kiparskih ciklusa nastalih u preko 40 godina bogata stvaralaštva ovog intrigantnog umjetnika.

Nataša Ivančević autorica je koncepta i jedna od kustosica izložbe, autorica teksta u katalogu kao i dionice izložbe kiparstva Ratka Petrića, te urednica kataloga retrospektive. Ona je dvostruka dobitnica nagrade Hrvatskog muzejskog društva za najbolju izložbu 2013. i 2019. godine.

Koraljka Alavanja govorit će o Petrićevoj skulpturi u javnom prostoru, nastaloj na likovnim kolonijama, prema narudžbama i kao pobjednička rješenja na natječajima. Realizirao je 49 skulptura i 10 spomenika u javnom prostoru, većinom u Zadru i Zagrebu, ali i diljem Hrvatske te Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Koraljka Alavanja jedna je od kustosica izložbe i autorica teksta o javnoj skulpturi u katalogu Ratka Petrića.

27. travanj 2024 01:14