StoryEditorOCM
ĐiradaIZ UČIONICE NA ULICU

"Cilj radionica je promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu cijenila hrvatsku kulturnu baštinu"

Piše Zadarski.hr
3. studenog 2020. - 10:30

U sklopu Kliofesta festivala povijesti gradske ulice na Poluotoku u svibnju se pretvaraju u Stazu glagoljaša. Iz učionice na ulicu, naziv je to radionice koju je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ Sveti Filip i Jakov, OŠ Zadarski otoci, Zadar i OŠ Sv. Filip i Jakov a pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije. Zbog izbijanje pandemije SARS COVID-19 virusa manifestacija je odgođena te je dogovoreno da se održi, sukladno epidemiološkim mjerama u srijedu, 4. studenog, s početkom u 10 sati.

Cilj radionica jest promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi, kako bi djeca od malih nogu, ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu, već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Kroz igru i zabavu djeca mogu puno toga naučiti što i potvrđuju ovom radionicom. Prije održavanja same radionice, članovi Udruge glagoljaša Zadar održavaju predavanja i radionice pod nazivom '' Glagoljica u nastavi'' kako bi se učiteljice upoznale sa glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima.

image
Detalji s radionice
Privatni Album

Na ovim radionicama okuplja se veći broj učiteljica razredne i predmetne nastave koje su pokazale veliki interes za ovakav tip radionica te su im radionice postale poticaj da se aktivno uključe u izvannastavne aktivnosti koje uključuju glagoljsko pismo.

Na Glavnom trgu, učenici OŠ Zadarski otoci, Zadar, postaviti će instalaciju LJUBIMO ZADAR I HRVATSKU (učenici 3.b, 3.d i 4, b razreda s učiteljicama Jasminkom Bašić, Antoniom Klarić i Željkom Diklan). Na dvije velike klupe izložiti će se radovi koje su izradili učenici iz navedenih škola zajedno sa svojim učiteljicama:

OŠ BOKANJAC: MARIJA BARIČEVIĆ, IGNIS LEMEZINA

OŠ DIKLO: SNJEŽNA DIKLAN, SUZANA LONČAR MENOSKI i NATAŠA PETKOVIĆ

OŠ PRIVLAKA: IVA LILIĆ-PEKAS, MARIJANA JURJEVIĆ

OŠ ZADARSKI OTOCI: JASMINKA BAŠIĆ, RENATA ANDROVIĆ, ANĐELINA GRANCARIĆ, ANTONIA KLARIĆ i ŽELJKA DIKLAN

OŠ JURJA BARAKOVIĆ , RAŽANAC, ANA ZEKANOVIĆ

OŠ FRANKA LISICE , POLAČA: MARIJANA POLEGUBIĆ

OŠ SV. FILIP I JAKOV: DANIJELA DEKOVIĆ

Zanimljivih ideja u oblikovanju raznih predmeta nije nedostalo, od nakita, preko šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola pa sve do ukrasne ambalaže. Stazom glagoljaša učenici će pokazati sve ono što su uradili tijekom protekle školske godine sa svojim učiteljima.

03. svibanj 2024 06:15