StoryEditorOCM
ĐiradaU ČEVTRTAK

Čipke u Zadru organiziraju prosvjed "Dosta!" koji se održava u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom

Piše Zadarski.hr
10. svibnja 2022. - 20:51

Čipke - neformalni feministički kolektiv poziva Zadranke i Zadrane u četvrtak (12. svibnja) u 18 sati na Narodni trg kako bi popratili prosvjed "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja zdravlja žena!" koji se održava u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

- Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova, kazali su iz neformalnog feminističkog kolektiva podsjećajući kako su organizacije civilnog društva uputile u petak (6. svibnja 2022. godine) Zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH, koji su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda te je tom prigodom pročitano i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.

- Ovim prosvjedom želimo poručiti: DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi! DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja!

DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena! Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 HRK! Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!, poručuju iz feminističkog kolektiva. 

Prosvjed se organizira u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Sisku, Splitu, Šibeniku, Zadru, Puli, Korčuli u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 18 sati.

20. travanj 2024 09:46