StoryEditor
ĐiradaNACIONALNI PARK PAKLENICA SLAVI 68. ROĐENDAN

Dan otvorenih vrata: besplatan ulaz u kanjon, Manitu peć i Posjetiteljski centar!

Piše M.K.
13. listopada 2017. - 21:58
paklenica_planinarenje4-160

Nacionalni park Paklenica slavi 68. rođendan i tim povodom organizira Dan otvorenih vrata u subotu 14. listopada 2017.

- Za sve posjetitelje osiguravamo besplatan ulaz u Park, špilju Manita peć i posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice", a u šumarskoj kući "Lugarnica" se možete okrijepiti po povoljnim cijenama. Radujemo se Vašem dolasku! - poručuju iz NP Paklenica.

Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. g.proglašen nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Nacionalni park Paklenica se prostire na površini od 95 km², na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Vaganskog vrha (1757m) i Svetog brda (1753 m). Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Raznolikost živog svijeta je uvjetovana klimatskim karakteristikama ali i bogatom i raznolikom geološkom prošlosti.

Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma, i duboki kanjoni s potocima – bujičnjacima Velika i Mala Paklenica. Širi prostor NP Paklenica odlikuje se i bogatom i raznolikom kulturnom baštinom.

DATUM PROGLAŠENJA ZAŠTIĆENOG PODRUČJA:  19. listopada 1949.
AKT O PROGLAŠENJU ZAŠTITE: 
Zakon o proglašenju šume Paklenica nacionalnim parkom (NN 84/49); 
Zakon o izmjenama Zakona o proglašenju šume Paklenica nacionalnim parkom (NN 15/97)
POVRŠINA:  95 km2
NAJVIŠI VRHOVI:  Vaganski vrh 1 757 m, Sveto brdo 1 753 m
ŽUPANIJE: Zadarska  (64 km2) i Ličko-Senjska  (31 km2) 
GRAD: Gospić 
OPĆINE: Starigrad i Lovinac 
MEĐUNARODNA ZAŠTITA: MAB (UNESCO) - Rezervat biosfere 10. veljače 1978.

Ime Paklenica najvjerojatnije potječe od smole crnog bora, tzv. „pakline“, koju je lokalno stanovništvo koristilo u narodnoj medicini, za zacjeljivanje rana, zatim kao luč - za osvjetljenje te za premazivanje drvenih brodova.

26. svibanj 2022 10:25