StoryEditorOCM
ĐiradaVEČERAS U MASU-U

Dan otvorenih vrata i izložba Zvonke Požun

Piše Zadarski.hr
25. kolovoza 2017. - 11:23
plakat mail

 U Muzeju antičkog stakla u Zadru večeras će se s početkom u 20 sati održati Dan otvorenih vrata, pod pokroviteljstvom Euroherca, te otvorenje izložbe autorice Zvonke Požun - Stakloslikarstvo,  u Maloj izložbenoj dvorani.

 Kao i prethodnih godina, Muzej antičkog stakla u Zadru uz slobodan ulaz u muzej svim zainteresiranim posjetiteljima nudi bogat program koji uključuje demonstracije puhanja stakla i izradu staklenih nakitnih i minijaturnih predmeta na plameniku, te prigodan popust od 20 posto na cjelokupni asortiman ručno rađenih suvenira.

Zvonka Požun rođena je u Celju, u Sloveniji. U Ljubljani je završila srednju školu za dizajn i fotografiju, smjer grafički dizajn te se na Radioteleviziji Slovenije obrazovala za filmskog scenarista. Stakloslikarstvom se počela baviti kao samouka umjetnica. Sa njenim radom upoznali su se predstavnici Staklarskog muzeja iz Bärnbacha u Austriji; suradnja s njima uvelike je odredila njen daljnji stvaralački razvoj. Nastavila se obrazovati kod Norberta Laneggera, umirovljenog stakloslikara staklarne Bärnbach te je na odjelu za slikarstvo u Kramsachu, upisala staklarsku školu.

Oslikala je oltarni sakrament crkve Sv. Barbare u Bärnbachu, inače djelo arhitekta Friedensreicha Hundertwassera, te prozor crkve Sv. Stefana u Stainzu.

Sljedeće riječi Richarda Meitnera s Gerrit Rietveld Academy of Art and Design u Nizozemskoj opisuju njen rad, umjetničke kvalitete i savršenstvo njenog stakloslikarstva: „ Izvanredna sposobnost živopisnog izraza, inteligencija i integritet, osobna skromnost, smještanje umjetnice u pozadinu – iza umjetničkog djela, kao i iznimna posvećenost i spremnost na ustrajan i težak rad.“

Na taj način je Zvonka Požun uspjela povezati ručni rad i umjetnost. U njenim ostvarenjima savršena tehnička izvedba se otkriva kroz kombinaciju različitih primijenjenih slikarskih tehnika. Umjetnica bez greške prepoznaje kako s lakoćom kombinirati tradicionalno slikarstvo u pozlati, emajlu i transparentnim medijima s elegantnim suvremenim motivima i kako ih uklopiti u staklenu strukturu.

Njene staklene slike su izložene u Stölzle Staklarskom Centru Bärnbachu, gdje je i počela dugotrajnu suradnju kao slobodna umjetnica. 

17. travanj 2024 00:03