StoryEditorOCM
ĐiradaHNK ZADAR

(DIS)FUNKCIJA GLAVE: Komedija koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca

Piše Zadarski.hr
18. prosinca 2020. - 14:01

U HNK Zadar, u ponedjeljak, 21. prosincau 20 sati, gostuje predstava (DIS)FUNKCIJA GLAVE, Gradskog kazališta-  Scena “Gorica” u režiji Ivana Lea Leme.  Igraju: Barbara Vicković, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Mladen Kovačić.

(Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita.

U predstavi pratimo posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje. Sva tri dramska lica imaju onu vrstu impotencije koju uzrokuje neka psihička blokada. Mogli bismo reći da je komedija woodyallenovska jer opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca koji se u današnjem društvu, suočava s pritiscima patrijarhalnog odgoja te inflacije seksualne ponude.

image
Nova predstava u HNK
Hnk Zd

„Muškarcima je sve teže nositi breme patrijarhalnog presinga. Sve je veća disproporcija između onoga što muškarci arhetipski jesu i onoga što moraju glumiti da bi postali ovovremeni stereotip. Živimo u hiperseksualiziranoj takozvanoj zapadnoj kulturi u kojoj više nema intime i u kojoj je vođenje ljubavi prestalo biti duhovna aktivnost. Stvari volimo, a ljude koristimo. Žene su objekti, a muškarci uživatelji tih objekata.“, bez generaliziranja konstatira redatelj predstave Ivan Leo Lemo.

Predstavu će moći pogledati samo pretplatnici MOZAIK PRETPLATE. Ulaznice za predstavu nisu u slobodnoj prodaji zbog novih epidemioloških mjera te ograničenog broja sjedala .

19. travanj 2024 02:45