StoryEditorOCM
ĐiradaMUZEJ REVOLUCIJE

Dobitnik nagrade Srce Sarajeva večeras otvara filmski studeni u Kino Zoni!

Piše Zadarski.hr
2. studenog 2022. - 08:32

Uz svježeg dobitnika Srca Sarajeva, dokumentarac ‘‘Muzej revolucije‘‘, večeras započinje šaroliki program Kino Zone u studenom!

„Vjetar se digao u noći i odnio nam planove“, glasi poslovica u uvodnim sekvencama Muzeja revolucije. Riječi su referenca na plan iz 1961. za izgradnju velikog muzeja u Beogradu u znak poštovanja prema socijalističkoj Jugoslaviji.

Trebalo je "čuvati istinu" o jugoslavenskom narodu. Ali plan nikada nije stigao dalje od izgradnje podruma. Zapuštena zgrada sada priča sasvim drugačiju priču od one koju su zamislili inicijatori prije 60 godina. U vlažnoj, mračnoj zgradi žive otpadnici društva koje je preoblikovao kapitalizam. Film se fokusira na djevojku koja zarađuje malo novca na ulici čisteći automobilska stakla sa svojom majkom. Djevojka ima blisko prijateljstvo sa staricom koja također živi u podrumu. U pozadini grada koji se transformira, tri žene pronalaze utočište jedna u drugoj.

Najnoviji film istaknutog dokumentariste Srđana Keče (‘‘Pismo ocu‘‘, ‘‘Miraž‘‘, ‘‘Bijeg‘‘…) na vizualno upečatljiv, gotovo nadrealan način, kroz vizuru jedne ugašene ideje i ustroja prikazuje potresnu priču o zaboravljenim ljudima i njihovoj otpornosti u nemilosrdnom kapitalističkom društvu.

Uz u uvodu spomenuto priznanje iz Sarajeva, ‘‘Muzej revolucije‘‘ je osvojio i nagradu za najbolju kameru na ‘Beldocs Festivalu‘‘ te se među ostalima našao i u konkurenciji festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, Trstu i Linzu, odnosno, ‘Human Rights Film Festivalu‘.

Do kraja mjeseca na programu Kino Zone će se među ostalima naći i potresna drama Jurja Lerotića ‘‘Sigurno mjesto‘‘ uz gostovanje glavnog glumca Gorana Markovića, glazbeni dokumentarac ‘‘Moonage Daydream‘‘ o životu i karijeri nezaboravnog Davida Bowiea, satira Rubena Östlunda ‘‘Trougao tuge‘‘, no o tome kao i ostatku programa ćete biti obaviješteni na vrijeme.

‘‘Muzej revolucije‘‘ gledamo u srijedu, 02. studenog od 20 h, u Kazalištu lutaka, a ulaznice po cijeni od 30 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na blagajni Kazališta lutaka sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

25. travanj 2024 01:27