StoryEditorOCM
ĐiradaEKO ZADAR POZIVA

Dođite na dvodnevno kampiranje za početnike, prijave otvorene. "B.Ready kamp reloaded" održava se 8. i 9. srpnja pored Zrmanje

Piše Eko Zadar
22. lipnja 2023. - 23:51

Udruga „Eko-Zadar“ pozva zainteresirane punoljetne osobe koje imaju malo ili nimalo iskustava u kampiranju, a žele se upoznati s osnovama sigurnog boravka u prirodi da dođu na drugi po redu B.Ready kamp – odnosno B.Ready kamp reloaded. Dvodnevno kampiranje održat će se 8. i 9. srpnja na pored Zrmanje, uzvodno od Obrovca. Preciznu lokaciju sudionici će, po prihvaćenoj prijavi, dobiti mailom ili putem Whatsupp poruke. Kamp se održava u suradnji s Ekološkom udrugom Zrmanja, a osmišljen je da na jednostavan način sudionike i sudionice upozna s osnovnim vještinama boravka i preživljavanja u prirodi.

Sudjelovanje je besplatno, no potrebno je biti punoljetna osoba, a prijave su obvezne radi ograničenja raspoloživosti opreme i prostora. Organizator osigurava smještaj za 20 osoba što uključuje spavanje u šatoru kojeg ne dijeli s drugom osobom, te vreću za spavanje s podloškom, kao i hranu i piće tijekom boravka, uključujući i hranu za vegetarijance i vegane. Osobe s prehrambenim alergijama se mole ponijeti njima adekvatne namirnice. Prijaviti se moguće do 5.7.2023., putem e-mail adrese desk@ekozadar.hr. U naslovu e-maila potrebno je napisati: Prijava za B.ready kamp, te svoje ime i prezime, broj godina i ostaviti telefonski kontakt. Maloljetne osobe dobrodošle su u pratnji odraslog roditelja ili skrbnika koji u tom slučaju u prijavi navodi svoje i podatke maloljetne osobe.

Za sudjelovanje na kampu nije potrebno nikakvo predznanje, samo dobra volja i spremnost na učenje. Kamp je, uostalom, namijenjen upravo osobama koje same sebe ne bi definirale sportski orijentiranima.

Sudionici će naučiti kako podignuti šator, počevši s time kako ispravno odabrati teren za šator, te što je važno ponijeti sa sobom za boravak u prirodi. U razgovoru sa sudionicima/cama Ines Šelendić Taras, članica PD Paklenica od 2019. godine, te aktivna članica Speleološkog odsjeka Liburnija u Zadru, izložit će osnove ponašanja u prirodi kako bi boravak na izletu i u kampu bio siguran. Sudionici kampa zajednički će spremiti hranu i naravno – zajedničkim snagama raspremiti kamp na ispravan način. Jedan od autora online priručnika „Korisni savjeti za preživljavanje u prirodi“ Ivan Matić iz udruge „Eko-Zrmanja“ pojasnit će osnovne savjete koji se nalaze u priručniku, poput izrade bivka, kako postupati s hranom da ju sačuvamo, a ne privučemo divlje životinje, tehnike prevencije susreta s divljim životinjama, kako prikupiti vodu i pozvati u pomoć, te demonstrirati izradu primitivnih alata – tj. sjekire od materijala pronađenih u prirodi.

01. svibanj 2024 06:56