StoryEditorOCM
ĐiradaINTERNATIONAL PIROVAC BLUES FESTIVAL 2018

Dođite u malo dalmatinsko mjesto, čeka vas puno odlične glazbe kvalitetnih izvođača - headliner Paolo Mendonca!

Piše Zadarski.hr
13. srpnja 2018. - 13:27
Paulo_Mendonca

U ljeto 2004 godine u malom dalmatinskom turističkom mjestu Pirovcu, negdje na putu između Šibenika i Zadra, krenula je priča o prvom dalmatinskom blues festivalu. Pirovac je sasvim slučajno, zahvaljujući brojnim glazbenim entuzijastima i zaljubljenicima u ovaj tradicionalni glazbeni žanr, kroz 8 godina djelovanja postao mala oaza bluesa.

Tijekom tih osam godina festivala na pirovačkoj  se pozornici publici predstavilo preko 40 bandova, ne samo iz Hrvatske nego i iz inozemstva (Slovenija, Italija, Nizozemska,...).

Nažalost. 2011.bila je i posljednja godina kontinuiranog održavanja ovog festivala. Razlog su naravno bila sredstva.

Nakon pauze od punih pet godina, nostalgija za starim dobrim vremenima i nezaustavljiv blues entuzijazam ipak su pobjedili. Zahvaljujući razumjevanju Opčine i Turističke zajednice, te naporima organizatora Pirovac Blues Festival se od prošle, 2017. godine na velika vrata vratio u kalendar iznimnih koncertnih događanja u Dalmaciji. Od ove godine on ponovno postaje i internacionalan.

10. jubilarni International Pirovac Blues Festival će se ove godine održati od 17.-19- srpnja, a pred pirovačkom publikom i njihovim gostima u tri dana nastupit će šest bandova.

Festival u utorak, 17.srpnja u 21 sat otvara veseli kostimirani trio La Grange (Tribute to ZZ Top) iz BiH koji će kroz svoj nastup oživjeti duh legendarne texaške trojke.

Nakon njih na pozornicu će se popeti Jeremiah's, ovogodišnji pobjednici Croatian Blues Challenge-a i predstavnici naše zemlje na International Blues Challenge-u u Memphisu. Lucidni, originalni, mladi, dinamični i beskompromisni. Prošle su godine digli publiku na noge. Ove godine ne očekujemo ništa manje!

U srijedu 18.srpnja, drugog dana festivala kao prvi nastupaju Cima, blues rock band iz Trogira, koji su na festivalu nastupali na samim njegovim početcima. Dolaze nam u proširenom izdanju, kao petorka, od koje očekujemo odličan nastup i dobru zabavu.

Drugi izvođać te druge festivalske večeri dolazi nam iz Njemačke. Oni su Henrik Freishlader Blues Band. Ovu odličnu petorku odlikuje čvrst glazbeni izričaj vezan na tradiciju Chicago bluesa, uz obavezne elemente rocka, svojstvene bijelim blueserima. Iznenađenje i prava poslastica!

Treću završnu večer u četvrtak, 19.srpnja otvaraju veterani iz Splita, Afterfire. Njihov se izvođački opus uz autorske pjesme temelji na ostavštini Rolling Stonesa i CCR-a. Odličan početak završne večeri.

Nakon Afterfire-a šečer na kraju! Na pozornicu Pirovac Blues Festivala penje se headliner festivala, Paolo Mendonca sa svojim bandom. Ovaj Šveđanin portugalskog porijekla svojom će nas originalnom glazbom, moćnim miksom funka, bluesa i uticajima raznih drugih stilova ostaviti bez daha. Pravi izbor za zatvaranje festivala - poručuju organizatori.

Pokrovitelji ovogodišnjeg 10.International Blues Festivala su kao i svake godine Općina Pirovac i TZ Općine Pirovac.

 

20. travanj 2024 15:39