StoryEditorOCM
ĐiradaU KINO ZONI

Dva istaknuta kandidata za Oskare: glazbena drama ‘Tár‘ i crnohumorna drama ‘Banshees of Inisherin‘

Piše Zadarski. hr
10. veljače 2023. - 10:10

Ove subote, 11. veljače, u zadarskoj Kino Zoni prikazat će se dva istaknuta kandidata za nadolazeće Oskare, glazbena drama „Tár‘‘ u 18 sati i crnohumorna drama „Banshees of Inisherin“ u 20.30 sati.

Ostvarivši zavidnu karijeru o kakvoj je malo tko mogao i sanjati, renomirana dirigentica i skladateljica Lydia Tár (Cate Blanchett), prva je žena u povijesti na poziciji glavne glazbene direktorice Berlinske filharmonije i na vrhuncu je svoje igre.

Kao dirigentica, Lydia ne samo da orkestrira, ona i manipulira. Pionir na polju rodne jednakosti, strastveni virtuoz prednjači u industriji klasične glazbe kojom dominiraju muškarci. Lydia se priprema za objavljivanje svojih memoara žonglirajući poslom i obitelji, a voljna je i prihvatiti jedan od najznačajnijih karijernih izazova: snimanje uživo Simfonije br. 5 Gustava Mahlera!

Međutim, sile koje čak ni moćni maestro ne može kontrolirati polako skidaju Lydijinu složenu fasadu, otkrivajući njezine prljave tajne i podmuklo, korozivno korištenje moći. Što ako život zbaci Lydiju s pijedestala?

Šest nominacija za najprestižniju filmsku nagradu „Oskar“ i zapanjujuća Cate Blanchett u naslovnoj ulozi za koju je već okićena lovorikama u Veneciji i na Zlatnim Globusima, dovoljan su razlog da nam se pridružite ove subote u 18 sati na filmu „Tár‘‘ u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Smješten na udaljenom otoku u blizini zapadne obale Irske, film prati dugogodišnje prijatelje Pádraica (Colin Farrell) i Colma (Brendan Gleeson), koji se nađu u slijepoj ulici kada Colm neočekivano prekine njihovo prijateljstvo. Zaprepašteni Pádraic, uz pomoć svoje sestre Siobhán i problematičnog mladog otočanina Dominica pokušava popraviti odnos i odbija prihvatiti ne kao odgovor. No Pádraicovi napori samo jačaju odlučnost njegovog bivšeg prijatelja i kada Colm postavi očajnički ultimatum, događaji brzo eskaliraju sa šokantnim posljedicama.

image

Tar, film

Kino Zona/Slobodna Dalmacija

Najnoviji film talentiranog i višestruko nagrađivanog britanskog redatelja Martina McDonagha će vas nasmijati, rastužiti, ali i potaknuti na razmišljanje o nekim izuzetno značajnim životnim temama, a čak devet nominacija za Oskara uključujući i one za najbolji film, glumu, režiju, scenarij garancija su kvalitetno provedene subotnje večeri.

‘The Banshees of Inisherin‘‘ može se pogledati od 20.30 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Ulaznice po cijeni od 3,98 eura (30 kuna) mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 9 do13 sati u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja, Polivalentnoj dvorani Providurove palače sat vremena prije početka prikazivanja (17 i 19.30 sati).

Ulaznice se pak mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

18. travanj 2024 04:33