StoryEditorOCM
ĐiradaMATIJA FERLIN U KAZALIŠTU LUTAKA IZVEO ANTIGONU

Evo što donosi posljednji dan plesnog festivala Monoplay

Piše Zadarski.hr
24. kolovoza 2018. - 15:40
Mono 10 dan 4 Matija Ferlin

Sinoć, četvrtog dana festivala suvremenog plesa Monoplay, u prostoru sv. Dominika na programu je bilo predstavljanje publikacije Choreographic journal: seeing/vidjeti, a promovirale su ga inovativna koreografkinja Marijana Krajač iz Hrvatske i dramaturginja Zee Hartmann iz Njemačke. Razgovaralo se o odnosu koreografije i dramaturgije, prostoru u kome se ta dva segmenta neupitno susreću i prepliću.

Potom je studentica treće godine Studija plesa pri ADU u Zagrebu Gendis Putri Kartini na istom mjestu koje se transformira po potrebi izvođača, izvela kraće multimedijalno djelo „The door to pendet“ gdje je kroz suvremene plesne tehnike profinjeno utkala istočnjačke tradicionalne plesne estetike s Filipina.

Centralni događaj večeri je bila izvedba predstave „Staging a play: Antigone“ u izvedbi Matije Ferlina. Pred prepunim auditorijem Kazališta lutaka, Ferlin je na osebujan i sebi svojstven način odabranim tekstovima interpretirao Sofoklovu dramu koja živi već tisućljećima. Tragediji o sukobu božanskih i zemaljskih zakona autor prilazi kao vrsti koreografske partitue, rastačući tekstualni okvir i jezični znak, afirmirajući ono nenapisano. Izvedbeno sjajan, Ferlin je svojim konceptom ipak pomalo zbunio publiku. U drami jednoličnog tempa koristi minimalistički pokret i pomno odabrane rekvizite, dok element govora u slučaju Antigone postaje dominantni koreografski alat, element koji suvereno pregovara  s tijelom i pokretom, uspostavljajući cjelovitu scensku sliku. Govor, iako prevladavajući, ostaje nevidljiv. Prisutan je samo u svojoj manifestaciji, kao ozvučeni glas koji čujemo, dok ono što ga izvodi, usta, ostaju skrivena oku gledatelja. Govor time ostvaruje potpunu scensku autonomiju, oslobođen i od tijela koje ga izgovara i od pokreta koji ga prati. Nakon predstave brojna publika je aktivno prisustvovala razgovoru autora i publike s moderatoricama Ivom Nerinom Sibilom i Majom Đurinović.

Posljednji dan festivala

Za poslijednji dan festivala, organizatori će u 19 sati u sv. Dominiku, sada klubu Botaničar, predstaviti Monografiju koja je izdana povodom 10-godišnjice festivala Monoplay. To je u stvari knjiga eseja koji govore o plesnoj i nezavisnoj sceni u Zadru, o Zadarskom plesnom ansamblu, o financiranju i prepoznatljivosti festivala, te o njegovoj ulozi u kulturnoj strategiji grada. U razgovoru će sudjelovati autori tekstova Nenad Pepić, Željka Tonković, Petra Hrašćanec, Sanja Petrovski, Ana Gospić, Mario Županović, Sunčica Sodar, Juraj Aras. Moderatorica je Zrinka Džoić.

U velikoj dvorani u 19:30 zadarska plesna scena predstavit će se sa četiri mlada izvođača. Nastupit će Matea Bilosnić, Armando Bakarić, Natali Perić i Kristina Lisica. U prolazu između dvije zgrade kazališta Sanja Petrovski izvesti će site specific performans Aktivacija prostora: Pisagge.

Večer će se privoditi kraju koncertom multimedijalnog i svestranog umjetnika Gordana Tudora iz Splita, a na koncu će Mare Milin raspoložiti sve prisutne u svojoj poznatoj ulozi glazbenog urednika i DJ.

23. travanj 2024 09:20