StoryEditorOCM
ĐiradaHITCHCOCK NIGHTS

Evo što je na programu večeras, a što se na manifestaciji u Zadru događa u dane vikenda, kada se obilježava i 124 godine rođenja slavnog redatelja!

Piše L.B.
8. kolovoza 2023. - 11:39
Alfred Hitchcock i Kim Novak, glavna glumica u kutnom filmu ”Vrtoglavica”Alfred J Hitchcock Productions/Christophel Collection/Profimedia

Zadarski "Hitchcock Nights" se nastavlja: danas, 8. kolovoza, u 19 sati organizira se filmska šetnja gradom, u organizaciji udruge turističkih vodiča grada Zadra „Donat“, a gradom kroz leću projektora vodi iskusni vodič Ivica Škriljevečki

-Osmišljeno je tematsko vođenje, jer je manje poznato koji su sve kultni filmovi na razne načine vezani uz Zadar, poput klasika "Moje pjesme, moji snovi." Filmska tura kreće s Trga Petra Zoranića u 19 sati, te završava ispred palače Cedulin u 20.30, gdje će se otvoriti izložba filmskih plakata - kaže Andrej Fric iz Kino Zone Zadar, organizatora manifestacije "Hitchcock Nights."

- Prijave za filmsku turu nisu potrebne, samo treba biti na mjestu polaska u planirano vrijeme ili se turi pridružiti u bilo kojem trenutku prolaska gradom. Što se tiče izložbe u palači Cedulin u 20.30 sati, radi se o plakatima koje su kreirali učenici 2. i 3. razreda strukovnih predmeta Prirodoslovno-grafičke škole Zadar. Njihovi filmski plakati, iako vezani uz filmove Alfreda Hitchcocka, imaju njihov autorski pečat, uključujući i neke zadarske motive - kaže Fric.

Plakati su nastali pod mentorstvom nastavnica Vesne Krnčević, Lucije Mičić, Martine Perić i Helene Vulić, a na radionici je nastalo 30-ak radova. Nakon provedene selekcije izabrano je 12 najboljih, koji će biti izloženi u Palači Cedulin do subote, 12. kolovoza. Ulaz na izložbu je slobodan.

Prva manifestacija "Hitchcock Nights" nastavit će se kroz tri dana vikenda, u petak, subotu i nedjelju, a sva tri dana u 21 sat održat će se po jedna projekcija filma Alfreda Hitchcocka, i to na prostoru Muzeja antičkog stakla, s after-partyjem u Muro baru. U petak su na programu "Ptice", u subotu "Nepoznati iz Nord Expressa", te u nedjelju "Vrtoglavica."

- "Ptice" ove godine obilježavaju okruglih 60 godina od snimanja, a "Vrtoglavica" 65. Uz to, u nedjelju, kada imamo projekciju kultne "Vrtoglavice", obilježavamo i Hitchcockov rođendan, 124-u obljetnicu njegovog rođenja - istaknuo je Andrej Fric.

image

Hitchcock nights u Zadru

image

Andrej Fric
 

Zvonko Pavic/Cropix
image

Alfred Hitchcock

Ante Brkan/Slobodna Dalmacija
02. svibanj 2024 01:19