StoryEditorOCM
ĐiradaKLAPSKO PJEVANJE I SEVDAH

Glazbeni performans “Di bi bija da ti mene nema” na Gradskoj tržnici

Piše Zadarski.hr
7. srpnja 2018. - 13:28
kožino_1

Povodom obilježavanja upisivanja gradskih zidina na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine umjetnički tim Zadra snova predstavlja glazbeno-scenski događaj na pozornici zadarske Pijace. Bedemi, muraji ili zidine dio su bogate gradske tradicije i burne prošlosti, sjecište kultura i zaštita ideje građanskog suživota. Razmjena i suigra različitih kultura su matrica na kojoj se gradi i ovaj umjetnički performans.

Događaj je koncipiran kao crossover pristup glazbenih i izvedbenih umjetnosti. Zvuk mediteranskog nasljeđa i poetika orijentalnog duha, klapsko pjevanje i sevdah, spojit će se u dijalogu i suvremenim izrazom ispričati jednu od mogućih priča naše baštine.

Najbolje klapske pjesme, klapa Kožino i prosvjetitelj bosanske gradske pjesme, Damir Imamović, noć pod zvijezdama, dalmatinski recept za poslasticu ljeta.

Početak je u 21 sat, a ulaz je slobodan.

Damir Imamović: “Kralj sevdaha!” (The Huffington post) “Novi smjer u sevdahu!” (fRoots) “Istinski revolucionar žanra sevdaha” (sevdalinkas.com) “Damir Imamović je novi, opet izvorni glas sevdaha današnjice.” (Dragan Kremer, Vreme)

 


Klapa Kožino su Duje Stanišić, prvi tenor, Stjepan Štrkalj i Lujo Stanišić, drugi tenori, Marin Milić i Danijel Vidović, baritoni i Jurica Polkovnikov i Mate Stručić, basovi. Dobitnici su brojnih nagrada kao što su Zlatni štit Grada Omiša (1. nagrada žirija) i Srebrni leut (2. nagrada publike) na 48. te Srebrni štit Grada Omiša (2. nagrada žirija) i Srebrni leut (2. nagrada publike) na 47. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu ili Grand Prix festivala klapa ˝Školjka˝ u Pakoštanima.

 

01. svibanj 2024 11:57