StoryEditorOCM
ĐiradaDR. TIHOMIR RAJČIĆ

‘Golgota hrvatskog Jadrana‘: Obala od Istre do Rogoznice trebala je pripasti Italiji, a Split, Dubrovnik i Kotor pomorski izlaz za Srbiju i Crnu Goru

Piše Zadarski.hr
12. listopada 2021. - 11:42

"Glogota hrvatskog Jadrana" naziv je predavanja kojeg će dr. sc. Tihomir Rajčić 13. listopada održati u Zavičajnom muzeju u Biogradu.

Zadar i njegova okolica najprije su trebali pripasti samostalnoj Hrvatskoj, a zatim su dodijeljeni Italiji. Split je trebao biti trgovačka luka Kraljevine Srbije. Granica između Srbije i Hrvatske trebala je prolaziti po rijeci Krki.

Ove i još mnoge druge manje poznate podatke iznosi dr. sc. Tihomir Rajčić povjesničar i kolumnist "Slobodne Dalmacije" u svom predavanju "Golgota Hrvatskog Jadrana".

Dr. Rajčić će riječima, slikama i podacima iz povjerljivih dokumenata publici približiti situaciju iza kulisa europske visoke politike početkom XX. stoljeća. U toj politici Hrvatska i hrvatski Jadran, tvrdi Rajčić, bili su moneta za potkusurivanje kojom su Britanci, Rusi i Francuzi htjeli zadovoljiti težnje Italije, Srbije, ali Crne Gore.

Zato je po tajnom Londonskom ugovoru 1915. Italija trebala dobiti Jadransku obalu od Istre do Rogoznice plus skoro sve jadranske otoke. Osim Velikog i Malog Drvenike, Šolte, Brača i poluotoka Čiova. Split, Dubrovnik i Kotor su trebali biti pomorski izlaz za Srbiju i Crnu Goru.

Hrvatska je trebala biti sasvim mala. Bez Slavonije koju su velike sile dodijelile Srbiji. Na Jadranu je trebala imati obalu od Istre do Dalmacije uključujući luke Rijeku i Karlobag, te otoke Sv. Grgur i Rab, zaključuje dr. Rajčić.

18. travanj 2024 20:07