StoryEditorOCM
ĐiradaVEČER U KNJIŽARI VERBUM

Gostuje zadarski arhitekt, akademik Nikola Bašić!

Piše Zadarski.hr
27. veljače 2017. - 12:20
nikola_basic-160216

Akademik Nikola Bašić, istaknuti hrvatski arhitekt, gostuje na susretu „Večer u knjižari“ koji se u srijedu,1. ožujka s početkom u 20,30 sati organizira u knjižari Verbum u Zadru.

- Zbog doprinosa hrvatskoj arhitekturi i urbanizmu svojim jedinstvenim projektima, Bašića nazivaju Jurjem Dalmatincem 21. stoljeća. Bašić će komentirati niz društvenih, aktualnih tema iz svijeta graditeljstva, predstaviti pozadinu svog iznimnog stvaralaštva, motivacijske odrednice i projekte na kojima radi, na susretu kojeg vodi Ines Grbić – naveli su organizatori.

Bašić je izvanredni profesor, voditelj arhitektonske radionice na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Splitu. Dobitnik je počasnog doktorata na Sveučilištu u Splitu.

- Nikola Bašić je projektant crkve Sveta Mati slobode na zagrebačkom Jarunu, zavjetne crkve u spomen poginulima za domovinu, kao i autor jedinstvene pozornice na zadarskom Forumu za dolazak sv. pape Ivana Pavla II. Zadru 2003. g., s koje je papa predvodio molitvu Srednjeg časa. Održao je samostalnu izložbu 'Zadarski magnificat 2003.' u sklopu 38. Zagrebačkog salona, jednoj od najstarijih kolektivnih  hrvatskih domaćih izložaba recentnog vizualnog izraza. Autor je antologijskih, svjetski poznatih instalacija Pozdrav Suncu i Morskih orgulja u Zadru te Polja križeva - spomen obilježja kornatskim vatrogascima na otoku Kornatu. To su djelo izgradile tisuće dobrovoljaca tradicionalnim tehnikama kamene gradnje. Za Polje križeva Bašić je dobio Veliku nagradu Salona arhitekture 2012. g., koju mu je dodijelio Organizacijski odbor 47. zagrebačkog salona i Godišnju nagradu Vladimira Nazora u arhitekturi i urbanizmu 2010. g. Bašić je Godišnju nagradu Vladimir Nazor dobio i 1991. godine, istaknuli su organizatori „Večeri u knjižari“.

23. travanj 2024 11:41