StoryEditorOCM
ĐiradaU KNEŽEVOJ

"Ima li nade za mlade?" - tribina u sklopu projekta "ZadrugArt"

Piše Zadarski.hr
28. listopada 2020. - 20:25

Ovog četvrtka, 29.lipnja 2020., u Koncertnoj dvorani Blagoja Berse (Kneževa palača) s početkom u 11 h, održat će se treća tribina u sklopu projekta "ZadrugArt" na temu izazova uključivanja mladih u kulturni život grada.

Tribina je namijenjena organizacijama civilnog društva, predstavnicima institucija, mladima te široj javnosti. Cilj tribine je raspraviti tematiku aktivacije mladih u modernim, izazovnim vremenima široke i lake dostupnosti raznog sadržaja iz kutka vlastitog doma, nedostatku slobodnog vremena te kakofonijom informacija što nerijetko dovodi do pasivizacije i društvenog izoliranja.

Kroz panel raspravu odgovorit će se na problematiku motiviranja mladih za aktivno sudjelovanje na kulturnim događanjima, kako pratiti korak s novim generacijama mladih te što mladi mogu dobiti od kulture.

Za odgovore pobriniti će se panelisti s bogatim iskustvom rada s mladima:

Zlatko Bukač, poslijedoktorand na Odjelu za anglistiku Sveučilišta u Zadru. Tijekom studentskih dana, pa sve do danas, uključen je u razne projekte znanstvenoga i zabavnoga karaktera, od organiziranja konferencija, festivala, provedbe znanstvenih istraživanja o potrebama mladih do organiziranja tribina na temu prava mladih i razvoja politika vezanih za mlade. Studentske dane proveo je kao predstavnik studenata u Studentskom zboru (2006-2010) i član Savjeta mladih grada Zadra (2009-2012). Predsjednik je udruge Centar za društveno-humanistička istraživanja, te je član uredništva znanstvenog časopisa za književnost, kulturu i književno prevođenje [SIC] i časopisa o gaming kulturi GoodGame. Ima višegodišnje iskustvo rada na organizaciji popularno-kulturnih događanja kao što je SF Week koji se održava na Sveučilištu u Zadru. Objavljuje znanstvene i popularne članke vezane za popularnu kulturu, prvenstveno stripove i video igre. Od trenutnih projekata na kojima radi jedan je vezan za dobnu prilagodbu video igara za djecu i mlade.

Goran Biličić ima četrnaest godina iskustva rada u udrugama za mlade, a povremeno kao nastavnik fizike i matematike radi u osnovnim školama. Prvotno je u splitskoj Info zoni bio angažiran na medijskim projektima za mlade gdje je stekao znanja i razvio vještine kreiranja medijskog sadržaja za mlade i korištenja digitalnih alata u radu s mladima. Kasnije je, kao voditelj kluba za mlade Klub Zona, ali i kao voditelj brojnih projekata Info zone, osmišljavao, koordinirao i organizirao različita informativna, edukativna i zabavna događanja za mlade. Kroz rad u Info zoni sudjeluje i u kreiranju i praćenju politika prema mladima te je 2015. izabran u Savjet za mlade Vlade RH te Nacionalnu radnu skupinu za strukturirani dijalog s mladima.

Anamarija Ivković, dipl. Ing. Grafičke tehnologije, nastavnik mentor strukovnih predmeta sektora Grafička tehnologija i audiovizualne tehnologije s više od 14 godina iskustva u planiranju, organizaciji i provedbi izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, mentoriranju učenicima na državnim smotrama i natjecanjima. Članica je državnog povjerenstva za provedbu natjecanja učenika i učenica srednjih škola Hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te podsektorske radne skupine u praćenju procesa razvoja sektorskih i strukovnih kurikuluma u sklopu ESF projekta „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“. Održala je brojna izlaganja na međužupanijskim stručnim i državnim skupovima nastavnika te na međunarodnoj konferenciji „Izazovi u radu s darovitom djecom i mladima“. Iskustvo pripreme, koordiniranja i vođenja projekta mobilnosti programa Erasmus+ donijelo joj je i mjesto među 510 nagrađenih najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u školskoj godini 208./2019.

Doc.dr.sc. Bruno Ćurko, radi na Odsjeku za učitelje Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Od 2007. stalni je voditelj hrvatske delegacije i član Međunarodnog žirija na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi. Član je nekoliko uredništava znanstvenih časopisa, a od 2014. godine i izvršni urednik Metodičkih ogleda: časopisa za filozofiju odgoja. Od 2014. - 2017. obnašao je ulogu tajnika krovne europske organizacije za filozofiju za djecu - SOPHIA —The European Foundation for the Advancement of Doing Philosophy with Children. Osnivač je i tajnik znanstveno-stručne Udruge Mala filozofija i suautor programa i projekata navedene Udruge. Član je projektnog menadžmenta, su-kreator edukativnih materijala i projektne dokumentacije u više od deset EU projekata koji su povezani s etičkim obrazovanjem, kritičkim mišljenjem i ranim odgojem djece i mladih. Odradio je najmanje 1200 radionica s djecom i mladima u Hrvatskoj, gotovo svim Europskim zemljama, Južnoj Koreji i Kini. Trenutno je predsjednik Hrvatskog filozofskog društva. Izlagao je na više od četrdeset znanstvenih skupova u Hrvatskoj, Europi i Aziji, a uz navedeno radi i kao rock novinar za Soundguardian.com skoro deset godina.

Aleksandra Podrebarac - Osnivačica i predsjednica udruge Carpe Diem iz Karlovca, zaposlena u udruzi od 2008.g. Od samog početka bila je uključena u osmišljavanje i pokretanje Centra za mlade u Karlovcu 2007. - 2008. te je sudjelovala u izradi sva 3 Gradska programa za mlade grada Karlovca te 1. Programa za mlade Karlovačke županije. Voditeljica je Centra za mlade u Grabriku i lokalnog volonterskog centra VolonterKA. Dugogodišnje iskustvo u radu civilnog društva je izgradila kroz volonterski rad, aktivan rad s mladima, mentorstvo i podršku u provedbi inicijativa mladih, različitih aktivnosti i projekata. Aktivno zagovara profesionalizaciju rada s mladima, priznavanje kompetencija stečenih kroz volontiranje te volonterstvo općenito. Od 2014. - 2016. bila je članica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva, a 2018.g. nagrađena je Medaljom gradonačelnika zbog ljubavi prema volontiranju, radu s mladima i udrugama mladih, stvarajući novu, ambicioznu sliku djelovanja civilnog društva kako bi se glas mladih čuo. Članica je Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Nacionalnog programa za mlade. Pokretač je umjetničkog festival ArtiKA te je aktivna u području umjetnosti i nezavisne kulture mladih.

Zbog vrlo ograničenog broja posjetitelja uslijed aktualnih epidemiloških mjera nužna je prijava na e-mail: centar.nezavisne.kulture@gmail.com ili u inbox projekta ZadrugArt: www.facebook.com/ZadrugArtZadar

Točno dvije godine od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta ZadrugArt, u uvjetima koje nitko te 2018. godine nije mogao niti zamisliti, održat će se njegova završna konferencija.

Tijekom dvogodišnjeg procesa nizom tribina i radionica ostvario se konkretni i konstruktivni dijalog između aktera nezavisne kulturne scene i lokalne vlasti koji je rezultirao izradom Smjernicama za uspostavljanje modela sudioničkog upravljanja budućim Centrom za suvremenu kulturu, umjetnost i mlade te inicijativu uspostvaljanja Platforme udruga, umjetničkih organizacija i pojedinaca nezavisne kulture grada Zadra. Projekt ZadrugArt donio je i bogati kulturno umjetnički program tijekom kojeg su održane brojne radionice (plesa, pjevanja, glume, filma, stripa, fotografije, DJ i hip hop stvaralaštva, dobrog zvuka, čitanja, grafita), održala brojna zanimljiva događanja (kazališne i lutkarske predstave za djecu, mlade i starije, filmske projekcije, kvizovi, koncerti, flash mob i dr.) te su izradila dva izuzetna murala kojima je uljepšan izgled grada.

Zaključci dvogodišnjeg intenzivnog procesa bit će izneseni na završnoj konferenciji koja će se održati u četvrtak, 29. listopada 2020. godine, u koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru s početkom u 13.30 sati.

27. travanj 2024 00:06