StoryEditorOCM
ĐiradaU KNEŽEVOJ PALAČI

‘Ivica Šiško 7 ciklusa‘ izložba koja se održava u povodu obilježavanja Dana obrane grada Zadra

Piše Zadarski.hr
1. listopada 2024. - 18:13

Ivica Šiško 7 ciklusa koja se održava u povodu obilježavanja Dana obrane grada Zadra u četvrtak, 3.listopada 2024. godine u 19 sati u Izložbenim dvoranama Kneževe palače.

Domovinski rat tema je naše bliske povijesti, usko vezana za današnjicu i neizostavna tema naše budućnosti. Stvaranje kulture sjećanja i svijesti o ratnim stradanjima iz prošlosti te nastojanja da se kroz sačuvano sjećanje stvara svijet u kojem se isto neće ponoviti.

Stvaralaštvo Ivice Šiška i njegovo prisutstvo na hrvatskoj likovnoj sceni možemo pratiti u kontinuitetu više od pola stoljeća. Svojim se radom profilirao kao prominentni grafičar, crtač i slikar,  nezaobilazan u udžbenicima i pregledima hrvatskog umjetničkog, osobito grafičkog stvaralaštva. Dobitnik je i brojnih nagrada za likovno stvaralaštvo u crtežu (od kojih je prvu dobio za vrijeme prve godine studija), grafici i slikarstvu, nacionalnog i internacionalnog karaktera. Kao jedan od umjetnika stasalih u vrijeme cvatuće postmoderne Šiškov likovni izričaj kombinira elemente apstrakcije, realizma, pop arta, stvarajući bogat i raznolik vizualni jezik.

Na ovoj izložbi donosimo pregled Šiškovog rada u tematskim blokovima koji prate autorove cikluse zaokružene tematskim preokupacijama i formama likovnog izražavanja, koje dijelom isprepliće. Naime, Šiško se često istovremeno izražava u mediju crteža, grafike i slikarstva te vraća motivima svojih slika redefinirajući ih i stavljajući u novi kontekst ili likovni problem, što ukazuje na „dosljednost u razvoju izraza, pa odatle i povezanost cjelokupna njegova opusa“  (Koraljka Alavanja)

image

izlozba s

Nmz/Slobodna Dalmacija
01. listopad 2024 18:13