StoryEditorOCM
ĐiradaTRI DANA POSVEĆENA HRVATSKOM JEZIKU

Iz Italije stižu i Moliški Hrvati, njihova „Kroa Tarantata“ zaplesat će na Narodnom trgu!

Piše Zadarski.hr
13. ožujka 2018. - 16:00
0-1475657041

Pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije u Osnovnoj školi Smiljevac drugu godinu zaredom obilježit će se Dani hrvatskoga jezika. Program započinje u četvrtak, 15. ožujka državnim skupom za profesore hrvatskoga jezika u  organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika s temom Mnoga lica hrvatskoga. Na skupu će kao posebni gosti biti moliški Hrvati, odnosno njihova folklorna skupina Kroa Tarantata.

Moliški aktivist i pisac Antonio Sammartino održat će kraće izlaganje pod nazivom „Pet stoljeća na našo“, a prof. dr. sc. Sanja Vulić približit će sudionicima skupa ovu hrvatsku manjinu u Italiji u svojemu predavanju „Moliški govori kao dio hrvatskoga jezika.“

Na programu je još i predavanje dr. sc. Sanje Knežević „Lica hrvatske književnosti u virtualnoj civilizaciji.“

U glazbenome dijelu programa nastupit će klapa Težaci iz Paljuva, pod vodstvom prof. Tatjane Jergan Botunac. Učenici i učitelji OŠ Smiljevac na kreativan će način pokazati kako ih to sve veže hrvatski jezik.

U petak, 16.ožujka, sudionici stručnoga skupa sudjelovat će na terenskoj nastavi u Ravnim kotarima, obilasku Maškovića hana i vidikovca Kamenjak u Parku prirode Vransko jezero.

Istoga dana, u 19,30 u Župi svetoga Ante Padovanskoga, koja ove godine slavi 40. godišnjicu utemeljenja, gosti iz Molizea i smiljevački učenici i učitelji održat će prigodni koncert.

U subotu, 17. ožujka na Narodnom trgu u prijepodnevnim satima moliška folklorna skupina Kroa Tarantata održat će koncert za naše sugrađane, kojim će završiti ova svečanost posvećena hrvatskome jeziku.

22. travanj 2024 19:39