StoryEditorOCM
ĐiradaRIJEKA BIJELA

Iz kanjona uklonjeno 120 kubika raznog otpada i rasutog stakla - sad će se sve iskoristiti za instalaciju američkog umjetnika Dodda Holsapplea

Piše Zadarski.hr
4. listopada 2023. - 13:46

Od 6 do 8. listopada održat će se Eko akcija, predstavljanje instalacije “See glass again”, istraživačkog rada i završetak projekta “It’s not too late” uz radionice, izložbu, sportski i glazbeni program. Organizatori vas pozivaju na izlet, radnu akciju, predstavljanje umjetničke instalacije te zabavu i druženje. Sve to uključuje program koji će se 6., 7. i 8. listopada održati u kanjonu rijeke Bijele, te na OPG Pueblo Escondido, a koji označava kraj projekta “It’s not too late”.

Nakon prethodnih eko akcija čišćenja kojima je ulaz u kanjon rasterećen sa 120 kubika raznog otpada i rasutog stakla, završnom akcijom će se otpad iskoristiti za instalaciju američkog umjetnika Dodda Holsapplea koji već neko vrijeme boravi u Lončarima.

Program počinje u petak, 6. listopada, u 9 sati radionicom izrade Holsappleove instalacije s ručkom koji je predviđen u 14 sati. U 15 sati počet će radovi na uređenju novog boulder penjališta Trbovići (kraj Lončara).

Navečer, s početkom u 19 sati, održat će se javna prezentacija rada “Kartiranje staništa morskih cvjetnica Karinskog mora: Zostera marina, Zostra noltei, Cymodocea nodosa” koji je rezultat istraživačkog rada Društva istraživača mora 20000 milja u sklopu projekta “IT IS NOT TOO LATE Morske Livade”.

Rad će predstaviti Hrvoje Čizmek.

Slijedi razgovor s Doddom Holsappleom tijekom kojeg će on prezentirati svoj rad i boravak u Lončarima. Osim autora instalacije, govorit će i Davorka Perić, Vizura Aperta, (Zagreb), Juraj Aras, Teatro Verrdi (Zadar), Marko Simić, Udruga Lončari (Karin Gornji).

Večer završava sa food art performansom Bube Bube iz OPG due di denari (Karin Gornji) te nastupom DJ Grancea.

Završna akcija počinje u subotu 07.10. u 9 sati, a radit će se do 14 sati kada je osiguran ručak za sve izletnike.

Popodne je rezervirano za kupanje i penjačke aktivnosti u kanjonu rijeke Bijele, a navečer se druženje nastavlja na OPG Pueblo Escondido gdje će se lokalni proizvođači predstaviti svoje eko proizvode.

Večera je predviđena za 20 sati, nakon čega slijedi nastup bendova Bamwise, Heavy Duty SoundSystem, Munchies Sound System, Lasmo.

★ Bamwise ★

Peteročlani bend iz Zagreba, kolaboracija četvero glazbenika i VJ umjetnice koje je spojila zajednička ljubav prema elektroničkom dub-u. Oni u svom radu kombiniraju tri sintesajzera, ritam mašinu, bas, gitaru, vokale, jako puno efekata i video projekcije, a sve oko ideje da inspiriraju ljude da samostalno i odgovorno slušaju, razmišljaju i djeluju u svom životu.

★ Heavy Duty SoundSystem ★

Najfinija istarska inna di svjetska premijera mladih veterana koji stoje iza mašinerije za izuzetno dobar sound. Bacimo uho dok nam gaće drhte od popriličnih i dragih vibracija dub-a i rootsa! Mjau!

★ Munchies Soundsystem ★

Prvi istarski reggae sound system osnovan 2014. godine u Puli s ciljem promocije te kulture iz Velike Britanije i Jamajke na području Istre i okolice.

U svega nekoliko godina sviranja i djelovanja prometnuli su se u jedan od najprepoznatljivijih dub i reggae kolektiva na regionalnoj sceni. Nastupali su na svim bitnim reggae i dub događajima u Hrvatskoj i regiji te organizirali brojne sound system evente u Istri. Članovi Munchies Sound System kolektiva od 2018. godine u Barbarigi organiziraju Escape the City Festival koji na jednom mjestu okuplja najveće zvijezde iz svijeta sound system kulture.

★ Lasmo ★

Nekadašnji član Boca Soundsystem-a, a danas producent sa već gomilom napravljenih traka ali skoro niti jednom izdatom. Dubovi koji izlaze iz njegovog studija nazvati ćemo ih točno onako kako njegova vokalna pratnja Damien Prophet zna reči: "Deep Zadar Sound".

Lokacija: (OPG Pueblo Escondido - Lončari 1, Karin Gornji)

Druženje se nastavlja dan poslije, u nedjelju 08. listopada, uz gledanje i promišljanje angažiranih umjetničkih filmova – priča o talijanskom ribaru aktivistu Paolu Fanciulli i podvodnom muzeju koji je spasio morske cvjetnice, te art film “IT IS NOT TOO LATE” Vladimira Mikete koji je na svojstvene način pokrenuo lavinu aktivnosti ii raznolike suradnje odnosno dijalog između umjetnosti i ekologije.

Umjetnik Dodd Holsapple iz Los Angelesa će osim izrade instalacije predstavit svoju ekskluzivnu seriju umjetničkih djela na temu hrvatske perunike. Serija je dio dugoročnog projekta "Flora Exotica Series" i sastoji se od 30 ručno oslikanih djela na papiru. Serija je ograničena, a djela su numerirana i autorizirana. Izložba se održava od 30. rujna do 08. listopada 2023. godine u OPG-u Pueblo Escondido u Karinu Gornjem.

Izrada umjetničke instalacije je dio projekta „#itIsNotTooLate – Morske livade: Zostera marina, Zostera noltei i Cymodocea nodosa, njihov značaj za riblji svijet i ukupni ekosustav područja tri mora“, u sklopu kojeg se krajem lipnja 2022. godine održala i ekološka akcija čišćenja rijeke Zrmanje.

Akcija je dio projekta odobrenog kroz natječaj FLAG-a Tri mora za odabir projekta Mjere 2.1. potpora vrednovanju, zaštiti i promociji prirodne resursne osnove – rijeka, mora i priobalja u okviru provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Tri mora za razdoblje 2014.-2020.

Niz događaja koji se održavaju od 16. rujna do 10. listopada, podržava i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.

28. travanj 2024 15:42