StoryEditor
ĐiradaTEŠKI TRENUCI

Izložba fotografije ratnog razaranja Zadra - ovjekovječile su neizvjesnost vremena i postale glasom koji je u svijet poslao vapaj naroda za slobodom

Piše Zadarski.hr
11. siječnja 2021. - 17:33
Fotografije ratnog razaranjaNmzd

Od 13. siječnja do 7. veljače 2021. godine u Gradskoj loži Muzej grada Zadra NMZ-a organizira izložbu fotografija nastalih u Domovinskom ratu na području Zadarske županije pod imenom Fotografije ratnog razaranja Zadra. Ovom izložbom Narodni muzej Zadar želi dati svoj prilog obilježavanju godišnjice VRO Maslenica koja je bila strateška prekretnica u oslobodilačkom Domovinskom ratu.

Riječ je o fotografijama iz ciklusa zadarskih fotografa koji su svojim radom tijekom obrane grada Zadra, nama danas, kao i generacijama nakon nas, omogućili uvid u jedno teško razdoblje grada Zadra, njegove okolice i stanovnika. Fotografije koje su izložene u Gradskoj loži ovjekovječile su užase rata, razaranje urbanog tkiva. Ovjekovječile su strah na licima ljudi, neizvjesnost vremena i situacije te su postale glasom koji je u svijet poslao vapaj naroda za mirom i slobodom.

Fotografije su objavljene 1995. godine u fotomonografiji Zadar: godine stradanja = the years of suffering : 1991.-1994. u čijem uvodnom tekstu opise stradanja Zadra donose Edvard Šprljan i Pavuša Vežić.  

13. svibanj 2021 18:04