StoryEditorOCM
ĐiradaU KNJIGOZEMSKOJ

Izložba plakata autorice Ljubice Marčetić Marinović

Piše Zadarski.hr
9. veljače 2023. - 13:47

U subotu 11. veljače, u 20 sati, otvorit će se izložba plakata, autorice Ljubice Marčetić Marinović koja će se održati u ‘Knjigozemskoj‘, na adresi Ulica Rikarda Katalinića Jeretova 5. Pregled od pedeset i više plakata nastajao je tijekom četvrt stoljeća, a izveden je tiskarskim tehnikama offset i sitotisak.

Zadarska dizajnerica niz godina bavi se likovnošću i dizajnom te je svoj autorski pečat dala brojnim vizualnim rješenjima za knjige i kataloge koje smo držali u rukama, te plakatima za događaje koji su nam se urezali u sjećanje.  Ljubica je uspješno  nastavila svoju profesionalnu karijeru kao nastavnica na Umjetničkoj akademiji u Splitu što dokazuju brojne pohvale i nagrade koje, uz njezino mentorsko vođenje, ostvaruju studenti.  

Rad ove autorice sveprisutan je u našem vizualnom prostoru te broji rješenja za oblikovanje izložbi, monografija, logotipe radio postaja, Sveučilišta i sveučilišnih sastavnica, znanstvene časopise, sportska natjecanja, poštanske marke, sustave signalizacije, materijale za Zadarsko kazališno ljeto, Glazbene večeri u svetom Donatu, Gradsku knjižnicu, Dan grada Zadra... Brojna njezina rješenja oblikovala su našu svakodnevicu i vizualnu percepciju, a da toga nismo ni bili svjesni.

Knjižni klub Knjigozemska osnovan je 2008. godine kao mali centar zadarske nezavisne kulture. Tijekom godina mijenjali su se voditelji i korisnici kluba, čijom su voljom, entuzijazmom i upornošću organizirana brojna događanja: predstavljanja knjiga, večeri poezije, izložbe, filmske projekcije, plesni i dramski programi, neformalna edukacija, kreativne radionice, koncerti i razna aktivistička zbivanja. Od 2016. godine klub vodi Udruga za kulturu i umjetnost Punktum te intenzivno dalje provodi program Knjigozemske.

19. travanj 2024 16:44