StoryEditorOCM
ĐiradaU STUDENTSKOM KLUBU

Izložba plakata o velikom portuglaskom nobelovcu Joséu Saramagu

Piše Zadarski.hr
17. svibnja 2021. - 15:27

U dvorištu Studentskog restorana „Barbakan“ u ponedjeljak je u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Veleposlanstva Portugala u Hrvatskoj svečano otvorena izložba plakata „Nobelovac José Saramago“, koja se u u Studentskom klubu „Božo Lerotić“ do 28. svibnja može razgledati radnim danom od 11 do 15 sati.

Izložba koju čine 22 plakata na kojima se može pobliže upoznati književnika Joséa Saramaga, prvog portugalskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost (1998.) , otvorena je u povodu predsjedanja Portugala Europskim vijećem te kao gesta buduće suradnje Veleposlanstva i zadarskog sveučilišta.

- Sveučilište u Zadru kao društveno i humanističko sveučilište poznato je po svojoj prijemčljivosti na književnost, popularizaciji interkulturalnih događaja i otvorenosti za suradnju. Ponosni smo što nam je veleposlanica donijela izložbu o književniku koji je ponos Portugala, koji je kao intelektualac razmatrao suvremene probleme današnje Europe poput nejednakosti. Problem sljepoće koji je obradio u jednom romanu možemo usporediti s obrazovanjem, preko kojega jedni drugima možemo pokazati put. Trebamo smanjivati razlike u siromaštvu i obrazovanju, a ovakvim događanjima utabati dolinu prijateljstva između Portugala i Hrvatske, posebno Sveučilišta u Zadru, rekla je u uvodnoj riječi rektorica prof. dr. sc. Dijana Vican.

Portugalska veleposlanica Nj. E. gđe Marie Paule Vieira Leal da Silva izrazila je zadovoljstvo otvaranjem izložbe na ovakvom jednom posebnom mjestu.

- Izložba portretira male aspekte Saramagova života. On je sam rekao da ćemo ako upoznamo male stvari, upoznati i velike. Od ove male izložbe možemo krenuti prema većim stvarima, rekla je veleposlanica da Silva otvarajući izložbu.

Pročelnik Odjela za hispanistiku i iberske studije doc. dr. sc. Marija Županovića poželio je da jedan od rezultata te suradnje bude i ponovno ustrojavanje studija portuglaskog jezika pri ovom odjelu, koji je nekada bio vrlo popularan.

19. travanj 2024 09:08