StoryEditor
ĐiradaZAŠTO IZUMIRE?

Izložba u MAS-u Zvonimire Karavide "Staklene periske" i predavanje "Plemenita periska: prošlost, sadašnjost..." dr. sc. Brune Petani

Piše MAS
30. rujna 2020. - 10:36
Kiperica Zvonimira Karavida izradjuje staklene periske.  Luka Gerlanc/Cropix

U namjeri senzibiliziranja javnosti o izumiranju mediteranskog endemskog školjkaša plemenite periske, zadarska kiparica Zvonimira Karavida i Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru došli su na ideju da spoje umjetnost i znanost u vidu izložbe staklenih skulptura s motivom periske u sklopu koje će se održali predavanje na temu izazova s kojima se ta vrsta trenutno suočava u Mediteranu, a to je njezin nestanak.

Otvorenje izložbe Zvonimire Karavide „Staklene periske“ i predavanje „Plemenita periska: prošlost, sadašnjost...“ dr. sc. Brune Petani održati će se u četvrtak, 1. listopada 2020. u 12 sati u maloj izložbenoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru. Izložba će se moći pogledati do 15. listopada 2020.

image
Izložba Staklene periske Zvonimire Karavide
Plakat

Zvonimira Karavida, diplomirana kiparica, rođena je 1991. godine u Zadru. Završila je smjer Kiparstvo u klasi Mladena Mikulina na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2016. godine. Diplomski rad uz mentorstvo prof. Antona Vrlića izradila je u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi. O Zvonimiri i njenim periskama smo prvi pisali, a tekst možete pogledati OVDJE.

Onaživi i radi u Zadru, a aktivno se bavi kiparstvom te je svoj izraz pronašla u staklu. Njezini se radovi mogu naći u privatnim kolekcijama i na društvenim mrežama.

Autorica izložbe o svom radu kaže:

- O umjetnicima stakla često se govori kako oblikuju svjetlost. Ta sposobnost upijanja i odbijanja trenutne svjetlosti nadovezala se na moj interes prema prirodi. Gledajući staklenu skulpturu, ona upija naše odraze i tako ukazuje na našu odgovornost i odnos prema prirodi. Odrastajući uz more, život u njemu i oko njega nametnuo mi se kao nepresušan izvor inspiracije. Motiv periske privukao me zbog njezine monumentalnosti i osjetljivosti. Na žalost, danas smo svjedoci njezinog masovnog izumiranja. Kao društvo koje živi od mora, trebamo se svi skupa zauzeti za njihovo očuvanje i znam da zajedno svojim primjerom možemo poticati ispravan odnos prema moru i prirodi - zaključila je Zvonimira. 

image
Izložba Staklene periske Zvonimire Karavide
Plakat
MAKSIMALNO 20 OSOBA

 

U skladu sa smjernicama i preporukama Ministarstva kulture RH i HZJZ-a za sprečavanje i suzbijanje širenja bolesti uzrokovane virusom SARS CoV-2 svi zainteresirani posjetitelji trebaju se pridržavati određenih pravila :

Broj sudionika koji mogu nazočiti predavanju i otvorenju izložbe je ograničen (maksimalno 20 osoba)

Obavezno nošenje zaštitne maske u unutarnjim prostorijama Muzeja

Obavezna dezinfekcija ruku na ulazu u Muzej

image
Luka Gerlanc/Cropix

Izdvojeno

18. siječanj 2021 23:28