StoryEditorOCM
ĐiradaU KNEŽEVOJ PALAČI

Jedan od najboljih hrvatskih trubača Vedran Kocelj u suradnji s pijanistom Krešimirom Starčevićem priređuje jedinstven koncert

Piše Zadarski.hr
27. veljače 2024. - 09:48

Jedan od najboljih hrvatskih trubača i prvi trubač Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije, Vedran Kocelj, u suradnji s jednim od natraženijih pijanista za komornu glazbu, Krešimirom Starčevićem, priređuje jedinstven koncert posvećen antologijskim djelima hrvatske glazbe za trubu i klavir, nastalima u proteklih 50 godina, na rasporedu 5. ožujka u 20 sati u Koncertnoj dvorani braće Bersa u zadarskoj Kneževoj palači.

Kocelj i Starčević intenzivno surađuju od 2015. godine i jedini su aktivan ovakav duo u Hrvatskoj koji neprekidno svojim koncertnim programima i kvalitetom privlači pažnju publike. Posebna misija ovog dua jest predstavljanje zaboravljenih djela svjetske glazbene literuture te izvođenje i praizvođenje djela hrvatskih skladatelja.

Njihov kronološki koncipiran program započinje suitom "Musica per tromba" Brune Bjelinskog iz 1975., nastavlja se Sonatom "Povečerje" Stjepana Šuleka iz 1982., nakon koje slijedi klavirska skladba "Igra staklenih perli" (1986.) Ive Josipovića te djelo za trubu solo "Seven trumpets" (1988.) Srđana Dedića. Upravo se "Seven trumpets" nalazi na iznimno hvaljenom Koceljevnom debitantskom albumu "Otkrivanja". Kritika ističe: "...Koceljevo sviračko iskustvo, koje karakteriziraju tehnička spretnost spojena s odmjerenom interpretacijom, portretira ga ne samo kao vrsnoga komornog glazbenika, već u prvom redu kao solista. Nenametljiva jednostavnost Koceljevih izvedbi demonstrira sviračku versatilnost i lakoću kojom se prebacuje između stilova".

Prvi dio programa zaključuje Sonatina (1997.) Anđelka Klobučara, dok drugi dio otvara "Fanfaronitis" (1913.) Dubravka Detonija, posvećen upravo Kocelju, koji ga je 2016. praizveo zajedno sa Starčevićem u Senju. "Pet Etida za mlade" Dubravka Palanovića iz prošle godine najavljuju posljednju skladbu koja će doživjeti svoju praizvedbu u Zadru - "Cadenza, aria i finale" skladatelja i pijanista Brune Vlaheka!

Ulaznice su dostupne na internetskoj adresi kuzd.mojekarte.hr, te u fizičkoj prodaji 4. i 5. ožujka od 11 do 13 i od 18 do 20 sati na info-pultu Providurove palače.

Sve informacije možete pronaći i na web stranici www.kuzd.hr. S nestrpljenjem vas očekujemo na svim programima!

03. svibanj 2024 04:10