StoryEditorOCM
ĐiradaOD NEDJELJE

Jesensko-zimski ciklus Kino Zone otvara domaća drama ‘‘Mare‘‘ uz gostovanje glumice Marije Škaričić

Piše Kino Zona
8. listopada 2020. - 09:30

Usprkos pandemiji korona virusa, ljetno kino zasjalo je punim sjajem te smo na ljetnoj pozornici Kino Zone imali prilike pogledati 22 izvanredna filma, a u suradnji s projektom „ZadrugArt“ imali smo prilike osjetiti duh starog ljetnog kina na Kapetanskom kroz dio programa ovogodišnjeg putujućeg Motovun film festivala. Mali predah je završio te ove nedjelje Kino Zona nastavlja u zatvorenom prostoru Kazališta lutaka Zadar!

Čast otvaranja nove sezone i nove lokacije pripala je domaćoj nagrađivanoj drami ''Mare'' redateljice Andree Štake. Po završetku filma, zastor se ne spušta, već počinje panel rasprava na temu „Tabu - da ili ne - Uloge i položaj žene u ranim srednjim godinama“ u kojoj će sudjelovati glavna glumica Marija Škaričić i koproducentica Tena Gojić, a razgovor će moderirati naš umjetnički voditelj Mario Županović.

„Mare nikada nije letjela, iako živi tik uz aerodrom sa svojim mužem i njihovo troje tinejdžerske djece. Ona voli svoju obitelj, brine se za njih, ali ponekad se gotovo osjeća kao stranac u vlastitom domu. Tko su ti ljudi s kojima živi? Mare se zatekne kako zuri u zrakoplove iznad sebe i čezne za promjenom i odlaskom u nepoznato. Kad se jednog dana mladić preseli u susjednu kuću, ona stavlja svoj život na kušnju“ – kratka je najava filma otvaranja. 

Naša nedjeljna gošća, Marija Škaričić, za svoju uvjerljivu izvedbu u filmu „Mare“ nagrađena je 'Srcem Sarajeva' na ovogodišnjem izdanju Sarajevo film festivala dok se u ostalim ulogama pojavljuju Goran Navojec, Mateusz Kosciukiewicz i Mirjana Karanović. Uz spomenuto 'Srce Sarajeva', film redateljice Štake je na festivalu u Puli osvojio i 'Zlatne Arene' za najbolju scenografiju (Andrea Plećaš), odnosno kostimografiju (Sara Giancane i Valentina Vujović).   

U utorak 13.10. nam pak stiže, nakon odgođene distribucije uslijed pandemije, francuska povijesna triler drama ''Časnik i špijun''. Dana 5. siječnja 1895. godine kapetan Alfred Dreyfus, mladi časnik u usponu optužen je za špijuniranje za Njemačku i osuđen na doživotnu robiju koju će provesti na Vražjem otoku. Što se događa nakon otkrića kako informacije cure bez obzira na Dreyfusovo uhićenje možete saznati već idućeg utorka. Vrijedi istaknuti kako je, uz Srebrnog lava i FIPRESCI nagradu na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji, kontroverzni redatelj Roman Polanski nedavno dobio i Cesara u kategoriji najboljeg redatelja.

Srijeda 21.10. rezervirana je za novu 'domaćicu' kad nam u goste stiže hvaljena, višestruko nagrađivana drama ''Mater'', a koju će nam, uz moderirani razgovor, predstaviti i sam autor filma, Jure Pavlović. Radnja filma prati Jasnu, ženu koja se vraća iz Njemačke kako bi skrbila o bolesnoj majci, no njihov odnos je slojevit, istovremeno brižan i mučan. Glavnu ulogu tumači izvanredna Daria Lorenci Flatz, za svoj rad nagrađena 'Zlatnom Arenom' za najbolju glumicu na festivalu u Puli.

Sam kraj listopada, točnije četvrtak 29.10. donosi vam izuzetno potresnu dramu ''Bogu hvala'' koja otkriva šokantnu istinitu priču o svećeničkoj pedofiliji i njezinim žrtvama. Režiju potpisuje hvaljeni francuski redatelj François Ozon, a među brojnim priznanjima, film „Bogu hvala“ osvojio je 2019. i Srebrnog medvjeda na Berlinaleu. 

Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se kupiti svakim radnim danom od 8 do 14 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3). Blagajna na lokaciji prikazivanja, Kazalištu lutaka Zadar, otvara se u 19:15 h, dok projekcije započinju u 20 h . Epidemiološke mjere nažalost propisuju vrlo ograničen broj sjedala, tek 50, stoga osigurajte svoje ulaznice na vrijeme.  

Vidimo se u novoj Kino Zoni!

* Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.

24. travanj 2024 12:33