StoryEditorOCM
ĐiradaFESTIVAL ZNANOSTI

Jučer predavanje o sreći, danas događanja uz bunker na Vidikovcu i Dan astronomije

Piše Zadarski.hr
4. svibnja 2022. - 10:30

Nizom radionica, predavanja i edukativnih događanja na Sveučilištu u Zadru, osnovnim i srednjim školama, dječjim vrtićima, muzejima, Gradskoj knjižnici Zadar i drugim lokacijama, odvija se Festival znanosti, manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Tema ovogodišnjeg izdanja manifestacije je život – što je on, kako ga cijeniti, očuvati, kako živjeti bolje, produljiti ga, koji su najveći životni izazovi, strahovi, otkrića, ljepote… Jedno od događanja bilo je predavanje prof. dr. sc. Zvjezdana Penezića „Što nas čini sretnim? - Novi pogled na zadovoljstvo životom“.

Prije Drugog svjetskog rata cilj psihologa i psihijatara bio je liječiti mentalne bolesti, no u novije vrijeme radi se na stvaranju boljeg osjećaja kod pojedinaca. Koliko je to uzelo maha pokazuje podatak da se do 2000. godišnje pisalo stotinjak znanstvenih radova o sreći, da bi sada ta brojka bila nekoliko tisuća.

Iznimna popularnost knjiga o samopomoći ukazuje da većina pojedinaca želi napraviti pomak prema boljem osjećaju. Pritom treba voditi računa da imamo dva pristupa sreći, prvi je hedonistički čiji je princip zadovoljenje želje, a drugi je eudemonistički, u kojemu se nastoji postići što veće ispunjenje i ostvarenje potencijala neke osobe.

- Pojedinci mijenjaju svoje mehanizme suočavanja sa situacijom i kako se nose s problemima. Kada se mjeri zadovoljstvo životom osobe koja je u tom trenutku dobila na lutriji i one koja je nakon prometne nesreće postala tetraplegičar, razlika ne može biti veća. Znanstvena istraživanja došla su do frapantnog podatka da je nakon godinu dana njihovo zadovoljstvo životom podjednako, istaknuo je dr. Penezić.

Tijekom jučerašnjeg dana u organizaciji Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA održan okrugli stol o životu znanstvenika, dr. sc. Mate Penava predavao je na Sveučilištu o svijesti nasuprot umjetne inteligencije, radionicu o životu devetnaestogodišnjaka priredile su

izv. prof. dr. sc. Katarina Ivon i mag. philol. Croat. Jelena Alfirević Franić… U zadarskim školama i vrtićima održane su brojne radionice i prezentacije.

Od današnjih događanja izdvojimo Dan astronomije na zadarskoj rivi od 18 sati s promatranjem Sunca kroz tri solarna teleskopa (u slučaju povoljnog vremena) te predavanje i igrokaz Tajni život zadarskih bunkera (Make Art Not War) uz bunker na Vidikovcu (16-20 sati). Program počinje predavanjem Jurice Vučetića i Antonije Mlikote o povijesti pojasa bunkera oko Zadra - kako o tome kad i kako su nastajali, tako i o njihovoj ulozi u mirnodopsko vrijeme, ali poglavito o njihovoj ulozi za vrijeme Domovinskog rata. Iva Bencun i Jurica Vučetić održat će i vođenu šetnju oko novouređenog prostora bunkera na vidikovcu. Rafaela Božić i nekoliko zadarskih pjesnika održat će večer poezije kako bi se umjetničkim sadržajem oplemenio prostor.

08. svibanj 2024 13:31