StoryEditorOCM
ĐiradaNAJAVA KONCERATA:

Kajana Pačko i Danijel Detoni, Božićna čestitka plesnog odjela GŠ Blagoje Bersa, Božićni koncert Zadarskoga komornog orkestra i - Tomislav Gracin!

Piše M.K.
8. prosinca 2021. - 10:39

Zadarski koncertni ured najavio je niz odličnih koncerata u idućem razdoblju:

Kajana Pačko i Danijel Detoni

Istaknuti hrvatski glazbenici međunarodnog djelovanja – violončelistica Kajana Pačko i pijanist Danijel Detoni – kao „zagrijani komorni glazbenici, oboje traže mogućnosti za komorno muziciranje kao osobit izraz muzikalnosti i osjećaja za zajedništvo u glazbi” (Zdenka Weber, Klasika.hr, 2015.). Na koncertu u srijedu, 8. prosinca će izvesti sonate za violončelo i klavir Ludwiga van Beethovena i Edvarda Griega te Le Grand Tango Astora Piazzolle pridružujući se tako obilježavanju stote godišnjice rođenja argentinskog velikana novog tanga.

Božićna čestitka plesnog odjela GŠ Blagoje Bersa

U utorak, 14. prosinca na programu je Božićna čestitka plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar. Nastupaju učenici suvremenog plesa, klasičnoga baleta kao i učenice suvremenog plesa Područnog odjela Preko.

Božićni koncert Zadarskoga komornog orkestra

Iako su najpopularnija djela klasične glazbe inspirirana božićnim vremenom nastala u 19. stoljeću (Čajkovskijev balet Orašar i nešto sumornija Puccinijeva opera Boemi, tj. La Bohème), najintimnija božićna djela svakako su nastala tijekom 17. i prve polovice 18. stoljeća. Radi se o velikom Bachovu Božićnom oratoriju i nizu drugih djela, od kojih ćemo neka čuti na koncertu u nedjelju, 19. prosinca. Pomno odabranim programom upoznat ćemo poznate barokne skladatelje njemačke (Bach, Händel), talijanske (Corelli, A. Scarlatti) i francuske glazbe (Corrette), pod umjetničkim vodstvom čembalista Pavla Mašića, uz solistice Nelu Šarić (sopran), Ankicu Šoša Graziani (violina) i Silvanu Milišić Šoša (oboa).

Tomislav Gracin

Dan poslije, u ponedjeljak, 20. prosinca nastupa Tomislav Gracin, splitski kantautor koji iza sebe ima dva autorska albuma, "Mono" (2014) i "Dva" (2019). Njegova glazba je intimistička i otkriva razne utjecaje, od Nicka Drakea i The Beatlesa pa sve do suvremenijih bendova poput Lambchopa i Radioheada. U opisima njegovog izričaja često se ističe neposrednost, naglašena emocionalnost i zanimljivi, ponekad enigmatični tekstovi, u kojima se ne libi progovoriti o težim i mračnijim temama. U Zadru će po prvi put predstaviti materijal s novim bendom kojeg čine Frane Duilo (električna gitara), Luka Ivoš (bas gitara) i Jakov Salečić (bubnjevi i udaraljke).

- Ne znam baš kako bih opisao svoju muziku i u koji bih je muzički žanr smjestio. Nije baš muzika koju ćete pustiti u kafiću ili na tulumima. Pretpostavljam da je na neki način intimna i tiha - kazao je.

25. travanj 2024 10:06