StoryEditor
ĐiradaKUĆNA RADINOST

Kako u izolaciji zabaviti mališane: ne očajavajte ako ste ostali bez ideja i materijala za igru s djecom, društvene mreže pune su odličnih savjeta

Piše PSD
24. ožujka 2020. - 15:12
Shutterstock

Koliko puta ste samo, dok nisu zavladale pandemija i stroge mjere izolacije i kretanja, poželjeli imati više vremena za igru i druženje sa svojom djecom? Sigurno i previše. 

Novonastala situacija i vrijeme koje sada imate na raspolaganju idealni su saveznici za buđenje kreativnosti i zabave, a kako biste u cijeli proces uključili i svoje najmlađe članove kućanstva, otkrit ćemo vam nekoliko cool ideja.

Inspiraciju smo potražili na Instagram profilima mama koje u samoizolaciji vide isključivo prednost, a njihova rješenja jednostavno su nas oduševila.

Predivni nered

Elsie i Emma sestre su koje će vas na svom zajedničkom Instagram profilu inspirirati za preuređenje doma, kućne tretmane ljepote, pripremanje ukusnih recepata, ali i za druženje s djecom. Posebno nas je zaintrigirao post o buđenju umjetničkih vibracija kod djece i slikarstvu.

Elsie, smatra da dječje crtanje ne smije isključivati nered, a koliko god vam se kasnije čišćenje činilo zamornim, sjetite se koju radost će dijete iskusiti slobodnim traženjem svojih granica i stvaranjem svojih prvih umjetničkih djela.

- Dobivam dosta upita o slikanju s Novom i Marigold. Mnoge mame žele se više baviti umjetnošću sa svojom djecom, no zanima i kako to postići s nultom dozom nereda. Prvi savjet kojim im dajem jest da svakako bude što više nereda. Ne dozvolite da vas strah od nereda odvrati od slikanja. Slikanje je neuredno i takvo treba i biti, smatra Elsie.

- Drugi savjet je: iskoristite sve što imate. Ponekad dozvolim Novi da slika s mojim akrilnim bojama. Dobila sam nekoliko negativnih komentara po tom pitanju, no ipak ostajem pri svome. Akrilna boja je ljepša od dječje boje, koja se lako ispire, a sastojci su im skoro isti. Svaka boja je otrovna i nije dobro da se dulje vrijeme zadržava na koži, pa je važno da je odmah po završetku slikanja isperete s dječjih ruku.

- Posljednji savjet je da prilagodite svoju rutinu djetetu. Naša je rutina bila potpuno drugačija kada je Nova imala kraći raspon pažnje nego sada. Sada joj je najvažnija količina. Želi slikati i slikati i slikati.

Plastelin iz kućne radinosti

Shopping prije izolacije ste obavili, no zaboravili ste kupiti plastelin za djecu? Nema problema, jer ako ste se opskrbili brašnom, svi vaši problemi su riješeni. Na Instagram profilu IwaIva otkrili smo kako napraviti kućnu verziju plastelina i zabaviti djecu s njim.

- Imate li zalihe brašna doma, imate i sve  potrebne sastojke za domaći plastelin. Možda nemate boje, ali igra je zabavna i bez njih. Ako se bojite da će klinci smjesu stavljati usta, vjerojatno i hoće. Lenon je pokušao, ali odvratno je slano pa je odustao.
Pokoja modlica nije viška, a fora su i životinjice i ostavljanje otisaka njihovih šapa u plastelinu. Mogućnosti za igru je puno, a vama treba samo par minuta, napisala je Iva na svom postu.

Od sastojaka će vam trebati : 2 šalice brašna, pola šalice soli, 2 žlice ulja, 2 žlice soka od limuna i 1 šalica vruće vode. 

- Pomiješajte sve sastojke i mijesite rukama. Kako se voda hladi, tako će se i smjesa manje lijepiti pa mijesite dok ne postane neljepljivo. Podijelite tijesto na loptice i u svaku dodajte drugu boju. Čuvajte plastelin dobro zatvoren i trajat će dugo, poručila je Iva.

Kako bi vaš plastelin dobio boju, možete iskoristiti neke od sastojaka iz svoje kuhinje, poput kurkume, cimeta ili crvene paprike.

Igra za smirenje

Na Instagram profilu Ana in Mamaland prisjetili smo se nekih starih vještina koje smo i same u djetinjstvu 'brusile' u želji za novim komadom nakita. Za izradu pletenih narukvica sigurno ćete sve potrebne elemente naći u svome domu, a ovaj oblik zabave dobar je za razvijanje motoričkih vještina.

- Ova izolacija je probudila dijete u mene. Radim stvari koje nisam više od desetljeća. Bude se neke lijepe uspomene. Jedna od njih su i ove narukvice od konopca. Ni sama ne znam broj koliko sam ih izradila. Čak smo ih i prodavali na “štandovima” od kartonskih kutija. Divne uspomene. 

- Ovih dana tražim kako uposliti ove male ruke sa slike. Djeci je obično fora kada im pričamo što smo mi radili kao djeca, što smo izrađivali. Sebastian uživa u takvim pričama. S oduševljenjem želi raditi sve što je i mama radila kada je imala godina kao on sada. Tako je bilo i s pletenjem narukvica. Svi u obitelji smo dobili svoj primjerak, kaže Ana
Za one koje zanima kako se plete, stavila sam vam korak po korak i kratki video. Sve što trebate je bilo kakav konopac (uže, vuna, vezica, pa čak i usko odrezani komad stare majice ili neke tkanine).

Cvjetna juhica ili vrijeme za crtanje

Ivana Karmišević na svom Cup of Tea Mama Instagram profilu  ponudila je nekoliko ideja kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom kada niste u mogućnosti izaći iz stana. Prva ideja pravi je nagovještaj proljeću, a zove se 'Cvjetna juhica'.

- Uzmite plahtu, stavite je na pod, pripremite zdjelu s vodom i u vodu ubacite cvijeće koje ste ubrali! Ovoj igri nema kraja.
Molila bi vas da ostanete doma. Da, vikend je, lijepo je vani i vi ste slobodni, ali virus nije nestao. Nažalost.
Zato, ako nemate dvorište gdje možete ubrati cvijeće, izrežite ga sami od papira i obojite vodenim bojama. Kada ga ubacite u vodu, voda će poprimiti razne boje, zaključuje Ivana

Sljedeća ideja probudit će maštu i razviti djetetovu percepciju, a sve što vam treba je list papira, olovka i bojice.

- Prije nego nas je zatrpao snijeg, igrale smo jednu igru. Ovu igru možete igrati vani, ali i na balkonu ili prozoru.
Nacrtajte sve što bi vaše dijete moglo vidjeti dok promatra kroz prozor stana. Uz to, nacrtajte kvadratić ili kružić koji će dijete ispuniti kada pronađe ono što je nacrtano.
Mi smo pronašli komad kartona i jednu staru olovku koji su nam dobro poslužili, a vi se slobodno zabavite oko bojanja.Ostanite doma i istražujte oko sebe.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 03:57