StoryEditorOCM
ĐiradaTRIDESETA OBLJETNICA

Klapa ‘Šufit‘ svoj rođendanski koncert proslavit će u Lisinskom!

Piše Zadarski.hr
7. prosinca 2022. - 11:06

Ovogodišnja sezona koncerata u KD Vatroslav Lisinski počinje spektakularnom večeri klapskog pjevanja. Ova tradicionalna hrvatska vokalna glazba, koju je UNESCO uvrstio na popis nematerijalne baštine Europe, 1. veljače predstaviti će se u najsjajnijem izdanju jubilarnim koncertom klape Šufit.

Klapa Šufit ove godine slavi 30 godina od osnutka, a svoj rođendanski koncert proslaviti će upravo u KD Vatroslava Lisinskog 1. veljače 2023.

Osim bogatog opusa pjesama koje su hit za hitom, posebno se ističe pjesma „Ne diraj moju ljubav“ s kojom su postali rekorderi po pregledu na YouTubeu i to ne u klapskoj kategoriji već i u pop kategoriji. Brojka od 40 milijuna pregleda  za pjesmu koja je stara 10 godina, a danas je aktualna kao i onda kada je nastala samo govori o kvaliteti i klasi u kojoj se nalaze ovi izvanredni glazbenici.

Njihova je najizvođenija pjesma, pokreće more emocija u čovjeku i svojom mekoćom i senzualnošću ušla je u gotovo sve domove u Hrvatskoj i šire. Ne radi se o klasičnoj interpretaciji klapske pjesme, ali ovaj moderan način izvođenja postao je u iznimno kratkom roku ultimativni klapski hit.

Klapa, koja je svrstana u sami vrh klapskog pjevanja i čije su pjesme dio hrvatskog glazbenog tradicionalnog nasljeđa, svoje će obožavatelje povesti na povijesni put njihova stvaralaštva dug trideset godina. Posebni gosti na koncertu njihovi su „stari“ znanci i suradnici. Naša diva Zorica Kondža, glazbenica besprijekornog glasa i duge glazbene karijere, zatim Tedi Spalato, hrvatski kantautor, skladatelj i glazbenik poznat po mirnim dalmatinskim šansonama, te  Tanja Žagar, slovenska pjevačica i pijanistica koja je s klapom Šufit izdala pjesmu „Za cili život“.

Klapa Šufit nastala je u potkrovlju jedne gimnazije s talentiranim srednjoškolcima koje je okupio Tomislav Veršić još davne 1992. godine, a već 1994. pripremali su svoj prvi nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Nastavili su s djelovanjem predstavljajući se na festivalima i s vremenom postali jedna od najpopularnijih klapa. Tri godine za redom bili su pobjednici Omiškog festivala i svrstali se u sam vrh klapskog pjevanja.

Dobitnici su mnogih nagrada, od Porina do nagrade za izuzetan doprinos dalmatinskom klapskom pjevanju. Ova klapa u sastavu  devet stalnih članova još od 2003. pod umjetničkom palicom Jasminka Šetka postigla je ogroman uspjeh u samostalnim nastupima, nizajući koncerte za koncertima u Hrvatskoj, ali i Njemačkoj, Italiji, BiH, Francuskoj, a koncertom u St. Petersburgu prikazali su Dalmaciju kao atraktivnu destinaciju.

Pjesma je na repertoaru na koncertu u KD Vatroslava Lisinskog pjevat će repertoar najpoznatijih pjesama poput „Ne diraj moju ljubav“, „Proplakat će srce“, „Samo jedan pogled“ i mnoge druge, osnaženi divnim gostima Zoricom Kondžom, Tedijem Spalatom i Tanjom Žagar.

24. lipanj 2024 14:56