StoryEditor
ĐiradaPREDAVANJE

Knjiga "Karavana" donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja u Saudijskoj Arabiji

Piše Zadarski.hr
6. studenog 2020. - 14:29
Prelazak pustinje na deviG. Blažević

Nakon dugo vremena Gradska knjižnica Biograd na Moru sa zadovoljstvom poziva sve zainteresirane na zanimljivo predavanje i predstavljanje knjige u ponedjeljak, 9. studenog, u 18 sati. 

U goste im dolazi putopisac Goran Blažević koji će predstaviti svoju ekspediciju po pustinji i novu knjigu "Karavana" koja donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji.

Zbog poštivanja epidemioloških preporuka događanje će se održati u Kapetanskom klubu Marine Kornati.

Riječ više o gostu i knjizi:

Nova knjiga Gorana Blaževića "Karavana" donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon Svilima, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime Rakayib – na arapskome, „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao Prazna četvrt.

image
Promocija knjige
Kbnm

Izdvojeno

27. studeni 2020 10:29