StoryEditorOCM
Đirada"OSTVARENI SAN"

Književno remek djelo: ‘Armenia sacra‘ Miljenka Domijana bit će predstavljena javnosti u petak

Piše Zadarski.hr
25. travnja 2022. - 19:38

U petak, 29. travnja, s početkom u 13 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa Kneževe palače održat će se predstavljanje knjige "Armenia sacra - Hodočašće sakralnoj arhitekturi" renomiranog hrvatskog povjesničara umjetnosti i konzervatora Miljenka Domijana. O knjizi smo, kada je tiskana, izvještavali na našem portalu.

Govornici su prof. emer. dr. sc. Nikola Jakšić, Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru, Abdulah Seferović, publicist, glumac, novinar, fotograf i kroničar grada Zadra, Nj.E. Ashot Hovakimian, veleposlanik Armenije.

Knjiga Miljenka Domijana Armenia sacra - Hodočašće sakralnoj arhitekturi obrađuje jedan izuzetno važan ali slabo poznat segment graditeljske baštine. Iako teritorijalno već unutar azijskog kontinenta, armenske su crkve (5.-17. stoljeće) bile ključne za razvoj europske sakralne arhitekture, a osobito one starijih stilskih razdoblja, kao što su rano kršćanstvo i predromanika. Maštoviti tlocrti, ljepota materijala, a ponajprije crvenkastog vulkanskog kamena, čistoća geometrijskih oblika, suzdržanost ukrasa, te prateći prostori gavita (crkvenih predvorja) sa stupovima i kačkara (stela s križevima) arhitektonsko su blago, ovom knjigom prezentirano na zaista maestralan način.

Miljenko Domijan pristupio je armenskoj sakralnoj arhitekturi s više stručnih i znanstvenih aspekata. Tragična povijest Armenije, nekada moćne države, a danas nakon teško izborene samostalnosti svedene na ostatke ostataka, obrađena je preciznošću vrsnog historiografa. Jednako tako znalački interpretirana su arhitektonska obilježja s posebnim osvrtom na tipologiju i konstrukcije crkava, ali i s monografskom obradom najvažnijih sakralnih kompleksa – »Dvadeset postaja na svetom putu«. No osim svestranog povjesničara umjetnosti, za kojeg različita stilska razdoblja nisu bila ograničenje već inspiracija, iz redaka ove knjige progovara i dugogodišnji glavni konzervator Republike Hrvatske. Stoga je stilska interpretacija praćena osvrtima na obnoviteljske zahvate. Posebno bogatstvo ove knjige čine vrhunske fotografije autora, prava umjetnička djela.

Stručnost, predanost i angažiranost, koje zrače iz svake stranice ove knjige odraz su Domijanove fascinacije armenskom sakralnom arhitekturom od samih početaka istraživačkog rada, koju je obišao tek prije desetak godina. Stoga i uvod, a mogli bismo reći, u prenesenom značenju, i cijela knjiga nosi naslov »Ostvareni san«.

27. travanj 2024 04:46