StoryEditorOCM
ĐiradaDALMATINSKI CIKLUS

Komorni orkestar "Splitski virtuozi" ide na turneju, a posjetit će i Zadar

Piše Zadarski.hr
7. lipnja 2023. - 15:05

Komorni orkestar "Splitski virtuozi" utemeljen je 2012. godine u Splitu, a čini ga jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka. Brojne kritike hrvatskih i inozemnih novina s oduševljenjem prate koncerte komornog orkestra od prvog nastupa do danas.

Na Jadranskoj turneji posjetit će šest gradova. Turneja kreće u subotu 10.06. iz Kneževog dvora u Dubrovniku, a nastavlja se  u nedjelju 11.06. u Jedriličarskom klubu Marine Kaštela.  U ponedjeljak 12.06. koncert će se održati u  Hrvatskom domu Split, u utorak 13.06. u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, u srijedu 14.06. u Istarskom narodnom kazalištu u Puli te u četvrtak 15.06. u katedrali u Senju.

Koncerti u Dubrovniku, Splitu i Zadru su dio drugog Dalmatinskog ciklusa što je nastavak prošlogodišnjeg hvaljenog prvog Dalmatinskog ciklusa zastupajući glazbenu tradiciju Splita u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim i Zadarskim komornim orkestrima.  "Dalmatinski ciklus Hrvatskog doma Split predstavio je uistinu virtuozne glazbenike. Komorni orkestar Splitski virtuozi pod dirigentskom palicom Wladimira Kossjanenka oduševio je izborom programa i prekrasnom sugestivnošću umjetničke izvedbe. Mislimo da bez ustručavanja možemo reći da Split ima komorni orkestar koji bi svojom vještinom i pristupom oduševio i najveće svjetske koncertne dvorane", opisali su kritičari.

Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i osnovali profesionalni komorni orkestar u Splitu s kontinuiranom koncertnom djelatnošću. U ansamblu sudjeluju  glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.

Od osnivanja Splitski virtuozi održali su preko pedeset koncerata diljem Hrvatske, ali su zabilježili i važna inozemna koncertna gostovanja među kojima se izdvaja Međunarodni festival "Celloherbst am Hellweg". Također zanimljivo je da su jedini hrvatski ansambl koji je održao Koncert posvećen obljetnici pada Berlinskog zida. Splitski virtuozi izveli su 75 skladbi od razdoblja baroka do 21. stoljeća među kojima 14 praizvedbi u Hrvatskoj. Dobrotvorni koncert Splitskih virtuoza održani na Svjetskom danu glazbe 21. lipnja 2021. u Velikoj Dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu u svrhu rekonstrukcije zgrade stradale od potresa doživio je posebno topao prijem publike. 2022. godinu su završili svečanim koncertom u Hrvatskom domu Split u suradnji s ukrajinskom sopranisticom Olesyom Tokarenko i najboljim mladim glazbenikom Hrvatske u 2021. godini – pijanistom Lovrom Marušićem.

Splitski virtuozi surađivali su s preko stotinjak renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin te Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i brojni drugi. Posebno zanimljiva je i suradnja s njujorškim zborom West Village Choral.

Wladimiru Kossjanenku, kao osnivaču i umjetničkom ravnatelju Splitskih virtuoza u rujnu 2019.g. dodijeljena je nagrada „Zlatni Grgur" za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita, a Međunarodni festival „Dani Bacha u Splitu" u organizaciji g. Kossjanenka nagrađen je prestižnom EFFE nagradom „Remarkable Arts Festival of Europe 2019 -2021" od strane "European Association of Festivals".

Kontinuirana podrška Splitskih virtuoza od Ministarstva kulture i medija omogućava ansamblu nastavak rada u prezentaciji visoke razine glazbenog umijeća te pomaže mladim članovima i gostima ansambla da neprekidno usavršavaju svoje profesionalne vještine na koncertnim podijima. Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno sudjelovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica.

Program:
1. Edvard Grieg: Suita "Iz vremena Holberga"
I. Prelude, II. Sarabande, III. Gavotte, IV. Air, V. Rigaudon
 
2. Boris Papandopulo: Koncert br. 2 za klavir i gudače
I. Predigra. Allegro con brio II. Andante con moto III. Allegretto vivace
 
3. Benjamin Britten: Simple Symphony
I. Boisterous Bourrée II. Playful Pizzicato III. Sentimental Saraband IV. Frolicsome Finale
 
4. Ivo Tijardović: Mein Shimmy i Foxtrot iz opere "Loulou la languide"
 
Solistica: Vesna Podrug, klavir
Dirigent: Wladimir Kossjanenko
Komorni orkestar Splitski virtuozi:
Anton Kyrylov - koncertni majstor
Ana Labazan Brajša, Gustav Kujundžić - I. violine
Alina Gubajdullina, Ema Ivković, Lukasz Szymański- II. violine
Stipe Marinić, Maria Bieleninik- viole
Jasen Chelfi, Hillary Vaden Karuza - violončelo
Piero Malkoč – kontrabas
 
Koncerti Splitskih virtuoza u Dubrovniku, Zadru, Puli i Senju održavaju se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, a koncert u Splitu uz podršku Grada.

24. travanj 2024 01:26