StoryEditorOCM
ĐiradaGLAZBENE VEČERI

Koncerti Zbora moskovskog patrijarhata, izraelsko-švicarskog ansambla Profeti della Quinta, programski katalog na 170 stranica... Nikad bogatije!

Piše KUZ
30. lipnja 2021. - 13:25

U srijedu je u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači u Zadru održana konferencija za novinare povodom održavanja 61. Glazbenih večeri u Sv. Donatu.

Bogato festivalsko izdanje, koje će se održati od 6. srpnja do 8. kolovoza, najavila je ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković, dok se predsjednica Upravnog vijeća Dina Bušić osvrnula na povratak rane glazbe na Večeri koje će ove godine biti u znaku nedavno preminulog Jurja Gracina. Gracin je u radu Večeri sudjelovao 19 uzastopnih godina - kao tajnik i član Upravnog odbora, član i rukovoditelj Programskog odbora, Umjetničkog savjeta, te potom i kao umjetnički ravnatelj Večeri.

Umjetnički ravnatelj Jurica Šoša detaljnije je predstavio program festivala u kojem se ističe nekoliko programskih odrednica: uz ciklus rane glazbe, tu je blok koncerata Zadarskog komornog orkestra uz iznimne soliste. Važan dio Večeri je pripao zadarskim glazbenicima, a kao šlag na kraju najavljen je koncert ponajboljeg svjetskog tenora današnjice, Amerikanca Lawrencea Brownleeja.

Ravnateljica Koncertnog ureda Zadar Melita Ivković predstavila je i ciklus 'Suvremenost rane glazbe', iza kojeg stoji umjetnička ravnateljica, zadarska muzikologinja svjetskoga glasa Katarina Livljanić. Uz koncerte Zbora moskovskog patrijarhata i izraelsko-švicarskog ansambla Profeti della Quinta, čiji je voditelj Elam Rotem upravo u utorak osvojio nagradu Laurette Goldberg udruženja Early Music America za dostignuća na polju rane glazbe, izdvojila je predavanja muzikologinje Hane Breko Kustura o novim otkrićima iz područja rane glazbe, posebno onih iz Zadra, te Nizozemca Roba Riemena, autora bestselera prevedenih na 23 jezika.

Bušić je predstavila je i financijsku konstrukciju: za ovogodišnje izdanje Grad Zadar izdvojio je 870.000 kuna, Ministarstvo kulture RH 200.000 kuna, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije po 15.000 kuna, Turistička zajednica grada Zadra 10.000, te Erste&Steiermärkische Bank 3.000 kuna.

Najavljena je prodaja ulaznica putem weba na adresama www.donat-festival.com i www.kuzd.hr, kao i bogato festivalsko izdanje koje je nadraslo uobičajeni programski katalog i na 170 stranica donosi muzikološke tekstove i arhivske fotografije, čime Koncertni ured Zadar, nakon nedavno objavljene Antologije hrvatske zborske glazbe, nastavlja svoju izdavačku djelatnost.

25. travanj 2024 14:43