StoryEditorOCM
ĐiradaIZLOŽBA U KNEŽEVOJ:

La Comedia dell‘arte - komedija maski kostimografkinje Marije Šarić Ban

Piše NMZD
11. veljače 2020. - 20:31

Narodni muzej Zadar poziva vas na izložbu kostima kostimografkinje Marije Šarić Ban koja će se održati u Kneževoj palači, u Edukativnoj dvorani.  Otvorenje izložbe bit će 18. veljače u podne, a postav ćete moći pogledati do 20. veljače.

Izložba predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell'arte, baziran na tipiziranim likovima i maskama. Commedia dell' arte se naziva i komedija maski, njena obilježja su profesionalizacija, maske i improvizacija.

Na izložbi je izloženo dvadeset prikaza raznovrsnih likova iz commedie dell'arte, kostimi iz predstave Otello u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, kostimi i skice iz predstava Ukroćena goropadnica (Shakespeare) i Skup (Držić) iz GK Komedija iz Zagreba, kostimografkinja Marija Šarić Ban.

Cilj izložbeno-edukativnog projekta je predstavljanje Dizajnerskog studija NMZ u razvoju i njegov doprinos razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti te razvoja muzejskih suvremenih praksi. Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil koji u sebi objedinjuje razvoj stvaranja novih muzejskih zbirki na području tapiserija, kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.

Izložba je edukativnog karaktera, uz izložbu autorica je osmislila radionice izrade maski u terminima: 19.2.-27.2.2020. u suradnji sa pedagoginjom Lucijom Sekulom. 

Prijave i upiti za radionice na adresu:pedagog@nmz-hr

 

Izložbom otvaramo pitanja:

Kako nastaje kostimografija za predstavu od ideje do realizacije?

Što se događa sa kostimima, scenografijom i rekvizitima kad predstava više ne živi u kazalištu?

Nalazi li kostim u tom izmijenjenom obliku mjesto u muzejskim zbirkama i muzejima kao izložak?

Važnost suradnje školskih i muzejskih institucija?

Književna tema, likovna i scenska umjetnost u razvoju kreativnosti?

17. travanj 2024 14:50