StoryEditorOCM
ĐiradaNA SVEUČILIŠTU

Međunarodno znanstveno-umjetnička konferenciju Nova promišljanja o djetinjstvu

Piše Zadarski.hr
29. svibnja 2023. - 11:46

Međunarodno znanstveno-umjetnička konferenciju Nova promišljanja o djetinjstvu II/Rethinking Childhood II održat će se na Sveučilištu u Zadru, od 1. do 3. lipnja u organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru i Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Mariboru.

Svečano otvorenje konferencije bit će, u četvrtak, 1. lipnja, u 9 sati u Multimedijalnoj dvorani (117) Novog kampusa.

Druga međunarodna znanstveno-umjetnička konferencija pod nazivom Rethinking Childhood II. usmjerena je djetetu i prostoru, djetetovoj percepciji i doživljaju prostora, utjecaju djeteta na prostor i prostora na dijete i djetinjstvo. Važnost prostora i prostornosti moguće je prepoznati u različitim društvenim i   humanističkim disciplinama (pedagogiji, psihologiji, sociologiji, filologiji, filozofiji, povijesti, antropologiji, kineziologiji, kulturnim studijima i studijima djetinjstva) i polju umjetnosti.

Preosmišljavajući kategorije prostora te ih povezujući s djetetom i djetinjstvom otvaraju se različiti uvidi u fenomene prostora i prostornosti – počevši od stvarnih (fizičkih) prostora, preko mentalnih, emocionalnih i stvaralačkih prostora djeteta do konstruiranih (društvenih) prostora djetinjstva.

Od svog rođenja, tijekom djetinjstva i adolescencije, ali i poslije čovjek se prilagođava prostoru kao što se i prostor mijenja u skladu s njim, stoga fenomene prostora koje vezujemo za dijete i djetinjstvo promatramo kao kulturne konstrukte određenog prostora i vremena. Veza djeteta (djetinjstva) i prostora uzajamna je i kompleksna, a različite istraživačke vizure zasigurno će ponuditi drugačija viđenja tog odno

23. rujan 2023 10:29